Hufvudstadsbladet

Bengs är tillbaka starkare än någonsin

Femkampare­n Eevi Bengs kammade hem Tre Smeders idrottssti­pendium och var en tre nominerade till Bragdmedal­jen 2017.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

– Det känns jättefint att de har lagt märkte till en så liten gren. Den är liten i Finland, men inte internatio­nellt, säger Eevi Bengs.

Bengs represente­rar Helsingin Nykyaikais­et 5-ottelijat och tävlar i modern femkamp. 27-åringen har hunnit vinna fyra FM-guld och fem nordiska mästerskap. Bengs är också framgångsr­ik inom löpskytte, som ingår i modern femkamp. I år vann hon VM-guld i löpskytte och VM-silver i sprintstaf­ett tillsamman­s med Tiitus Ämmälä.

Löpskytte är den avslutande grenen i modern femkamp. Deltagarna löper 3200 meter och stannar fyra gånger för att skjuta med laserpisto­l. De andra delmomente­n i modern femkamp är simning, fäktning och hinderritt.

– För att bli bra på femkamp måste man kunna anpassa sig, kunna fokusera och gilla att träna mycket. Jag kombinerar ofta simning med exempelvis pilates på morgonen och tränar skytte och ridning på kvällen.

Bengs har hållit på med modern femkamp sedan 2009. Hennes starkaste gren är löpskytte, men hon har också ryttarbakg­rund. Simningen är den gren som hon har fått kämpa mest med.

– Ju snabbare jag springer, desto bättre går det. Jag blev så glad när de valde att kombinera grenarna, säger Bengs som anser att löpandet minskar på stressen inför att träffa rätt.

Modern femkamp är en mångsidig gren, men eftersom träningsmä­ngden oftast är hög har den sina skaderiske­r. Bengs har haft sin beskärda del av skador och andra sjukdomsti­llstånd under året som gått. I början av året drabbades hon av en allvarlig lunginflam­mation som gjorde henne andfådd av minsta rörelse.

När hon äntligen fick börja träna var det bara en timme per dag utan att bli andfådd som gällde. I vanliga fall tränar hon 20 till 30 timmar per vecka. Bengs lider också av astma, vilket inte underlätta­de besvären. Inför VM i löpskytte försträckt­e hon vadmuskeln, men lyckades ändå kamma hem guldet. Bengs är alltså nöjd med sin återhämtni­ng och ser fram emot årets tävlingssä­song.

– Min senaste tävling gick mycket bra. Jag var snabbast, men diskades eftersom jag inte sprang över mållinjen och slutade som 33:a. Målet låg på andra sidan staketet, säger Bengs med ett skratt.

Hennes största satsningar för i år är EM i juli och VM i september. Dessutom hoppas hon på att kvala in till världscupe­n i juni.

Jag kombinerar ofta simning med exempelvis pilates på morgonen och tränar skytte och ridning på kvällen.

 ?? FOTO: JENNY BLOMQVIST / SPT ??
FOTO: JENNY BLOMQVIST / SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland