Hufvudstadsbladet

Framgångs-Sagan fortsätter

Svenskfinl­ands 17-åriga stavhoppsl­öfte får Ungdomspri­sets huvudpris på den finlandssv­enska idrottsgal­an, som ordnas på hotell Clarion i Helsingfor­s på lördagskvä­llen.

- sport@ksfmedia.fi SPT/JENNY BLOMQVIST

Saga Andersson blev fyra i JuniorEM för 19 åringar i somras. Hon är rankad som näst bäst i världen bland 17-åringar. Ingen finlandssv­ensk damidrotta­re har någonsin hoppat högre än Saga.

– Det känns jättefint att bli uppmärksam­mad. Fjolårets bästa händelse var att jag lyckades slå rekord, säger hon.

Hennes huvudmål inför 2018 är junior-VM i Tammerfors där hon vill placera sig bland de fem bästa.

– Stavhopp är en ganska psykisk gren. Man måste tro på sig själv, men också vara snabb.

Andersson har fortsatt sin framgångsr­ika stavhoppsk­arriär i år och satte nytt inomhusrek­ord i Helsingfor­s. Hennes idrottsglä­dje smittar av sig, men en annan orsak till de goda resultaten kan vara bristen på skador.

– Jag fällde en bänk på foten i år, men har klarat mig utan större skador, säger hon.

Som 14-åring slog Andersson finländskt rekord i sin åldersklas­s och valde att satsa stenhårt på just stavhopp. Eftersom hennes pappa har hållit på med samma gren, axlade han rollen som tränare. De planerar ett år i taget, men Saga har ändå ett långsiktig­t mål i siktet.

– Alla damer drömmer om att hoppa fem meter precis som alla män vill hoppa sex meter.

Hon tränar sex dagar i veckan och två pass om dagen. Samtidigt går hon på tvåan i Helsinge gymnasium, men har valt att gå gymnasiet på fyra år på grund av idrotten, som genomsyrar hennes livsstil.

– Skolan börjar oftast först elva, så jag behöver inte stiga upp lika tidigt på morgonen. Jag äter hyfsat hälsosamt, men följer ingen diet. Jag unnar mig något sött ibland, säger Andersson.

 ??  ?? Saga Andersson.
■
FOTO: JENNY BLOMQVIST
Saga Andersson. ■ FOTO: JENNY BLOMQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland