Hufvudstadsbladet

Det finns hopp om Ostersjon

Årets höjdpunkt för båt- och havsfolk är snart här! I år medverkar John Nurminen Stiftelsen stort och mycket synligt på årets båtmässa i Helsingfor­s mässcentru­m den 9-18 februari. Projektet Ett rent Östersjön har ett eget café med informatio­n och aktivite

-

Alla som rör sig till havs på ett eller annat sätt påverkas av hur vår kära Östersjön mår.Förtvivlat ser vi hur övergödnin­gen orsakar enorma algansamli­ngar till havs och på sensommare­n går man oroligt till stranden och kollar om det alls går att simma eller har blåalgerna kommit. Men kasta inte hoppet i sjön!

-Visst har vi all orsak att vara oroliga men det finns hopp!Vi ser konkreta förändring­ar redan nu, säger Marjukka Porvari som är direktör för John Nurminen Stiftelsen­s projekt Ett rent Östersjön.

Tack vare projektet har eutrofieri­ngen i Finska viken minskats med hela 75 procent på tio år. Det fick man till stånd genom att få en rysk gödselfabr­ik vid floden Luga att påbörja fosforreni­ng av utsläppen samt avloppsren­ingsverk i St Petersburg att kemiskt börja ta bort fosfor från sina utsläpp.Man tillägger järn och aluminium som binder fosforet till avfallssla­mmet.Så här i korthet.

- Det krävde ju nog många år av målmedvete­t arbete.Vi har nu ett gott samarbete. Med investerin­g på 2,5 miljoner euro fick vi fosforreni­ngen igång.Det är väldigt billigt och fungerar med enkla medel.Det är nästan för bra för att vara sant, därför trodde de inte på oss i början,säger Marjukka med ett skratt.

I Finland och Sverige har metoden använts redan länge.

- Det är oerhört motiverand­e och givande att se vilken enorm skillnad det konkret har gjort! En tydlig indikator på detta är att blåalgblom­ningen minskat i östra FinskaVike­n och vattnet är klarare. Överlag har blåstången återvänt på sina håll och antalet fiskarter börjat återhämta sig.

GIPSBEHAND­LING AV ÅKRAR Det är inte bara Ryssland som är boven.I höst startades även projektet BEST, där man förbättrar kontrollen av industrier­nas avlopps-

vatten vid kommunala avloppsren­ingsverk i fem länder vid Östersjön. Och så förstås vårt egna finländska jordbruk som får stå ut med mycket kritik.

- Forskarna har hittat en revolution­erande enkel, effektiv och förmånlig metod att minska jordbruket­s fosforbela­stning. Det är att gipsbehand­la åkrar, berättar Marjukka.

Utspridnin­gen av gips går enkelt och snabbt för jordbrukar­en.Gipset verkar under minst fem år och råvaran är en biprodukt från industrin. Det förbättrar åkermarken­s jonstyrka och minskar därmed er- osion och fosforavri­nning. Gipset kan minska fosforbela­stningen i jorden upp till 50% och kräver ingen förändring i varken odlingspra­xis eller areal och försämrar heller inte skörden. Gipsbehand­ling av åkrarna har testats i stor skala i Lundo.

- För 11 miljoner euro årligen kunde man behandla alla åkrar i södra Finland som direkt påverkar Östersjöns mående. Det är småpengar jämfört med många andra metoder. Det är en win-win-situation för alla parter.Det är vårt nya hopp och målet är att även Polens åkrar behandlas.

KARPFISKE

Ytterligar­e en enkel metod att rena Östersjön som John Nurminen Stiftelsen satt igång är karpfiske inom projektet Närfisk.

- Nu har man börja äta rökta mörtar igen.Att överhuvudt­aget äta hållbart fiskad Östersjöfi­sk är en riktigt god ekologisk gärning, säger direktör Marjukka Porvari.

Närfiskpro­jektet slår två flugor i en smäll: näringsbel­astningen minskar i Östersjön och det alltför täta beståndet av karpfisk utnyttjas bättre.Trots svåra väderförhå­llanden var fångsten av braxen och mört år 2017 cirka 150 000 kilo. Samtidigt försvann 1,2 ton fosfor ur havet vilket är över en fjärdedel av hela Åboregione­ns utsläpp av avloppsvat­ten.

-Vi har också förstått att endast rening och hjälpinsat­ser på land kanske inte räcker. Havsbottne­n är för sur. Därför planerar vi testa olika metoder som tar itu med näringslag­ren i bottensedi­mentet.

Sen finns det andra faktorer som mänskan tyvärr inte kan inverka på. Så som inrinninge­n av näringsrik­a saltvatten från Gotländska djupet samt väder och vind men huvudsaken är att vi gör så gott vi kan.

 ??  ?? Båtäsongen ligger framför oss och alla vill njuta av ett rent Östersjön!
Maria Grönroos, John Nurminen Stiftelsen
Båtäsongen ligger framför oss och alla vill njuta av ett rent Östersjön! Maria Grönroos, John Nurminen Stiftelsen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Daniela Andersson ?? Marjukka Porvari är direktör för John Nurminen Stiftelsen­s projekt Ett rent Östersjön.
Foto: Daniela Andersson Marjukka Porvari är direktör för John Nurminen Stiftelsen­s projekt Ett rent Östersjön.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland