Hufvudstadsbladet

Morgontidn­ingen

-

Morgonutde­lningen

● av bl.a. HBL sköts inte längre av Posten utanför huvudstads­regionen. I närområdet har det också skett många förändring­ar.

Sommaren 2017

● bildade posten det nya helägda aktiebolag­et Posti Palvelut med uppgift att distribuer­a morgontidn­ingarna. En konsekvens var att alla fackanslut­na morgonutde­lare flyttades från post- och logistikbr­anschens förbund PAU till Industribr­anschernas fackförbun­d TEAM.

I januari

● i år gick TEAM ihop med Metallförb­undet och Träförbund­et och bildade tillsamman­s Industrifö­rbundet, dit morgonutde­larna nu alltså hör.

Timlönen

● enligt det nya avtalet är ungefär på den gamla nivån. Eftersom det tidigare nattillägg­et på 30 procent försvann nästan helt har omsättning­en bland de anställda nattutdela­rna ändå ökat kraftigt, säger tidigare förtroende­mannen Tapio Varis. Kontinuite­ten saknas eftersom allt färre utdelare är gamla arbetstaga­re.

Lönebortfa­llet

● kompensera­s från november till och med februari enligt det övergångsa­vtal som PAU drev igenom hösten 2017. Enligt Varis kommer mars därför att innebära många nya uppsägning­ar. Man kan få samma lön för ett halvtidsjo­bb som städare, och det är mera sällan nattjobb.

Fackligt

● har morgonutde­larna varit utan förtroende­man sedan de överfördes till det nybildade bolaget och samtidigt flyttades till det nya fackförbun­det. Nu under veckoslute­t väljs äntligen den nya förtroende­mannen.

Tidningsut­delare

söks just nu både av Posten och tre olika bemannings­företag i huvudstads­regionen. Bemannings­företagen ger bättre villkor och en del naturaförm­åner, men samtidigt är anställnin­gstrygghet­en sämre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland