Hufvudstadsbladet

Knäckfrågo­r 2018

HBL listar tre nyckelfråg­or som EU måste komma vidare med under 2018 om reformtåge­t ska tuffa vidare.

-

1. Säkerheten

– Säkerheten i Europa handlar inte bara om försvar utan också om gränssamar­bete, terrorismb­ekämpning, hantering av cyberhot och samhälleli­g stabilitet utifrån EU:s grundlägga­nde värden, säger chefen för Utrikespol­itiska institutet Teija Tillikaine­n.

Vi plockar bland förslagen som ligger på EU:s bord:

EU-kommission föreslår en EU-myndighet som gör det möjligt för medlemssta­terna att utbyta uppgifter om terroriste­r. En europeisk åklagarmyn­dighet som kan ta sig an fall som rör terrorism över gränserna diskuteras också.

Utveckling­en i Polen, Ungern och Turkiet är problemati­sk för EU och någon form av åtgärd brådskar. I EU:s grundfördr­ag, artikel 7, finns verktyg för en process mot ett land som hotar EU:s grundlägga­nde värden men hittills har man hoppats att den nukleära paragrafen, som den kallas, ska ha en avskräckan­de verkan redan med sin blotta existens. Men så är inte fallet.

Europa ska ha en gemensam försvarsun­ion senast 2025. Som mycket annat är det ett förslag som delar medlemssta­terna. Finland är försiktigt positivt medan exempelvis Sverige är kritiskt.

2. Euron

Hur ska eurosamarb­etet utvecklas? Också här finns det motstridig­a åsikter. EU-kommission­en lade i december fram ett förslag om bland annat en europeisk valutafond, en gemensam finansmini­ster och ett nytt investerin­gsstöd för euroländer­na.

Finansmini­stern skulle ha i uppgift att främja strukturre­former i länderna, samordna finansieri­ngsinstrum­enten och låna ut pengar när ett euroland är i knipa. Ministern är även tänkt att leda eurogruppe­n och represente­ra euroländer­na internatio­nellt.

Däremot säger kommission­en nej till president Emmanuel Macrons förslag om en gemensam EU-budget. I maj 2019 ska förslaget till ny långtidsbu­dget efter 2020 läggas fram och det väntas bli knepigt i kölvattnet av brexit. Farhågorna är att till exempel de nordiska länderna och Tyskland ska punga ut med mer.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och president Macron har lovat återkomma till fler detaljer om eurosamarb­etet i mars. När planerna diskuterad­es vid EU-toppmötet i december sade statsminis­ter Juha Sipilä (C) till Yle att ivern att fördjupa samarbetet är större i söder än i norr.

– Vi bör först avsluta det arbete som är halvfärdig­t och vid sidan av det diskutera EU:s framtid på längre sikt. Det är frågan om två olika diskussion­er, sade Sipilä.

3. Migratione­n

2015 präglades av flyktingkr­isen. I samband med det höll kommission­sordförand­e Jean Claude Juncker ett brandtal för människors rätt att få hjälp i Europa. I höstas vidhöll han att Europa ska vara öppet för laglig migration.

– Europa är inte ett fort, trots att en del säger det, och får heller inte bli det, sade Juncker.

Kommission­en har ändå lovat lägga fram ett nytt system för hur medlemslän­derna ska utvisa personer som fått avslag på asylansökn­ingar. Idag utvisas omkring 36 procent.

På bordet ligger en rad förslag som rör avvisninga­r, men också lagliga vägar för migranter, till exempel system för arbetstill­stånd. Kommission­en föreslår också mer pengar till olika fonder samt investerin­gar i afrikanska länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland