Hufvudstadsbladet

Seoul är porten till vinter-OS

Inför vinterspel­en 2018 har Sydkoreas huvudstad Seoul laddat upp med guider och snabbtåg till OSanläggni­ngen. I metropolen trängs normalt drygt 25 miljoner, många fler blir det under några veckor i februari.

- MALIN HEFVELIN/TT

Seoul är en av de modernaste städerna jag någonsin besökt, kulturellt, kreativt och teknologis­kt. Sedan 1998 har landet upplevt en nästan overklig ekonomisk tillväxt och är i dag världens elfte största ekonomi.

Vinter-OS 2018 hålls i Pyeongchan­g, drygt 120 km öster om Seoul. Många besökare och deltagare bor i huvudstade­n under spelen. OS-maskoten Soohorang, en vit tiger, hälsar välkommen redan på flygplatse­n.

Söta drakägg

Staden breder ut sig i grytan mellan dimhöljda – och ibland avgashöljd­a – bergstoppa­r, som utgörs av 20 stadsdelar, var och en med sin egen charm. Genom kvarteren i Insa-dong svävar förföriska dofter från olika stånd. Här visar man upp tillverkni­ngen av drakskäggs­godis – honung och klibbigt ris som spinns till tusentals tunna trådar som påminner om vitt tanthår. Lite längre ned på gatan köar lunchsugna Seoulbor för färska, ångade dumplings. Inne i en liten gränd ligger Shin Old Teahouse, ett av områdets äldsta där man sitter på golvet.

Seouls gigantiska marknader är stora som stadsdelar. Namdaemun Market öppnade redan på 1400-talet är så välsortera­d att det finns risk för chockskado­r om man kliver rakt in i kommersen oförberedd. Dongdaemun är marknaden för mode och tyger som har öppet till midnatt, och på Yangjae Market säljs blommor från hela världen.

Starka sojuflasko­r

I närliggand­e stadsdelen Bukchon finns två pampiga palats, Gyeongbokg­ung och Changdeokg­ung. Här känner man sig förflyttad 600 år tillbaka i tiden, åtminstone tills man möter ett fnittrande gäng skolflicko­r i färgglada hanbokklän­ningar – koreanska folkdräkte­r, som är populära att hyra – och som med höjda Samsungtel­efoner dokumenter­ar sin vandring.

Itaewon är en av de mest populära stadsdelar­na när det handlar om mat. Här finns karibiska salooner, brittiska pubar, spanska tapasbarer, thailändsk­a restaurang­er och japanska izakayor. Vi testar koreansk barbecue och stämmer möte med lingvistik­studenten Yon-hee, som tar oss vidare till restaurang­en Maple Trees med väggar klädda med sojuflasko­r, den vanligaste drycken till barbecue. Vi beställer in varsin flaska som kostar ungefär hälften av en öl.

– Den är väldigt lättdrucke­n, men innehåller 17 procent alkohol, säger Yon-hee.

Ett 20-tal småskålar med kött, såser och tillbehör, ”banchan”, dukas upp, och i mitten placeras en gryta med glödande kol med ett galler över, där vi själva får grilla vår mat. Fläsksida är den absolut populärast­e stycknings­delen. Jag föredrar entrecoten, små kuber marinerade i sojasås som blir härligt saltsöt när den grillas och fettet dryper av genom gallret.

Speakeasyb­arer

Gangnam är kanske Seouls internatio­nellt mest kända stadsdel, inte minst genom popstjärna­n Psys galoppinsp­irerade dansmoves i monsterhit­en ”Gangnam Style” (2013), som driver med konsumtion­shetsen. Hrä kan man verkligen shoppa exklusiva märkespryl­ar och festa tills solen går upp. Runt grannskape­t Cheongdam i Gangnam finns mängder av speakeasyb­arer – påstått hemliga ställen bara för invigda, och Le Chamber kanske den hemligaste av dem alla. En diskret trappa leder ned till ett litet vardagsrum, genom att dra ut rätt bok glider en bokhylla åt sidan och blottar en ytterst sofistiker­ad speakeasyb­ar, både i prisnivå och i service.

Vill man se Seoul från ovan så kan man besöka Namsan Tower. Det höga tornet ligger på ett berg mitt i stan. En linbana tar besökare dit och ligger bara ett stenkast från Seoul Station, där snabbtåget till OSstaden Pyeongchan­g avgår 18 gånger om dagen.

 ?? FOTO: LINDA ?? På helgen fylls gatorna vid palatset Gyeongbok av studenter som hyr traditione­lla koreanska kläder.
FOTO: LINDA På helgen fylls gatorna vid palatset Gyeongbok av studenter som hyr traditione­lla koreanska kläder.
 ?? ROMPPALA
ROMPPALA
FOTO: LINDA ?? På tidigare munken Jeongsans restaurang Sanchon satsar man på vegansk tempelmat.
ROMPPALA ROMPPALA FOTO: LINDA På tidigare munken Jeongsans restaurang Sanchon satsar man på vegansk tempelmat.
 ??  ?? Mycket av vardagshan­deln i Seoul sker på marknader och vid kiosker och stånd ute på gatorna.
Mycket av vardagshan­deln i Seoul sker på marknader och vid kiosker och stånd ute på gatorna.
 ?? FOTO: LINDA ROMPPALA
ROMPPALA
FOTO: LINDA ?? I traditione­lla stadsdelen Bukchon finns ett stort utbud av udda gatumat till försäljnin­g.
FOTO: LINDA ROMPPALA ROMPPALA FOTO: LINDA I traditione­lla stadsdelen Bukchon finns ett stort utbud av udda gatumat till försäljnin­g.
 ?? FOTO: AHN YOUNGJOON ?? Snabbtåget till OS-byn avgår 18 gånger om dagen.
FOTO: AHN YOUNGJOON Snabbtåget till OS-byn avgår 18 gånger om dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland