Hufvudstadsbladet

Takemitsus drömballad­er

- DANTE THELESTAM dante.thelestam@frilansksf.fi

KLASSISKT

RSO / Gustavsson

Radions symfoniork­ester. Johannes Gustavsson, dirigent. Timo Korhonen, gitarr. Kasmir Uusitupa, violin. Strauss, Takemitsu, Sibelius. Musikhuset 2.2.

I mitten av programmet på RSO:s fredagskon­sert stod två verk av den japanska tonsättare­n Toru Takemitsu – To the Edge of Dream (1983) för gitarr och orkester, och Spectral Canticle (1995) för gitarr, violin och orkester.

Takemitsus verk för solist och orkester liknar egentligen inte konvention­ella solokonser­ter – det vill säga de är inte aktivt virtuosa. Snarare låter verken som långsamma och underliga jazzballad­er. Den karakteris­tiska Takemitsu-stämningen är sömnigt sentimenta­l och slö. Typiskt är att intrikata melodier (svåra att nynna) sveper några sekunder igenom orkestern för att sedan gå upp i rök. Harmoniken är mjuk, len och drömlik. Stilen liknar, så som ofta nämns, Debussy och Messiaen. Det låter ”franskt”.

Solisten Timo Korhonen knäppte lena ackord och lakoniska melodisnut­tar på gitarr i ett ceremoniel­lt lugn – ofta ensam, utan orkesterac­kompanjema­ng. Det var lätt att förlora sig i flödet av Takemitsus musik – det var oklart när det gått fem minuter och när femton. Efteråt kände man att musiken gärna hade fått fortsätta längre.

Violiniste­n Kasmir Uusitupa, i Spectral Canticle, bevisade att en mer extrovert gestik kan lämpa sig alldeles lika väl för Takemitsus musik. Uusitupas mer romantiska sätt att dyka in i svängarna på melodierna speglades i orkesterns svar.

Utöver Takemitsu lutade konsertpro­grammet också i övrigt mot långsam och kontemplat­iv musik. Den svenska dirigenten Johannes Gustavsson, verksam i Uleåborg, dirigerade konserten efter att Eva Ollikainen avbokat.

Konserten inleddes med Richard Strauss symfoniska dikt Tod und Verklärung som beskriver tydligt döden av en hjälte. Inledninge­ns morbida lugn övergår till en våldsam dödskamp, och efter ett tyst dånande slag på en gong försvinner musiken i försonings­fullt klingande himmelska ackord. Gustavsson och RSO spelade snyggt och putsat, men jag saknade mer suggestiva klanger och stämningar. Utmaningen ligger i att få den kitschiga storyn trovärdig och medryckand­e.

Likaså led Sibelius sjunde symfoni, avslutning­en på konserten, av ett stundvis svagt musikalisk­t sug. RSO har naturligtv­is spelat verket otaliga gånger. Verkets mystiskt frostiga psalmer lät rena och vackra. Det kända trombontem­at, spelat av Darren Acosta, ljöd läckert ståtligt. Men då RSO spelar den här musiken förväntar jag mig att musiken formas på ett personligt sätt och för fram de egendomlig­a kvaliteter­na i Sibelius ensatsiga symfoni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland