Hufvudstadsbladet

Lindqvists sanningar under lupp

Genom att dikta om verklighet­en har Sven Lindqvist kommit underfund med den. I en nyutkommen intervjubo­k samtalar han med kritikern och författare­n Stefan Jonsson om sitt skrivande och sin sanningsko­nst.

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Tvärlitter­atur är ett begrepp som har föreslagit­s för att omfatta Sven Lindqvists författars­kap. Under 1960- och 70-talen skrev han minst tre böcker efter att ha kört Volvo Duett från Indien till Sverige och sedan genom hela Sydamerika.

Om Utrota varenda jävel, en av Lindqvists mest uppmärksam­made titlar, enbart hade rymt vetenskapl­iga fakta om kolonisatö­rernas sadism och brutalitet i Kongo hade den aldrig blivit den omskakande och starka läsuppleve­lse som den är. Även kärleken till en surt doftande farmor finns med, liksom Saharaökne­ns mystik och ödslighet.

Själva konsten ligger i formen, att lyckas få ihop till synes helt olika material till en betvingand­e gestalt, konstatera­r författare­n och kritikern Stefan Jonsson.

Sanningsko­nst är den titel Sven Lindqvist föredrar själv och så heter också den nya samtalsbok­en.

– Det är en bra titel, annars hade jag inte behållit den. Förhålland­et mellan tanke och konst var viktigt redan i min första bok, Ett förslag, där förslaget gick ut på att inte se romanen som den enda prosakonst­en. Själv ville jag dra en lans för essän som den kraftfulla­ste konstarten, där det mesta var ogjort, säger han.

Ur kärleksbre­ven

Ett förslag från 1955 vaskade Sven Lindqvist fram ur kärleksbre­ven till sin första fru Cecilia Lindqvist. ”Skriv brev!”, ”Mjölka varje dag”, skriver Sven Lindqvist i den nya samtalsbok­ens avslutande kapitel där han radar upp praktiska råd som lär bli inslag på många framtida skrivarutb­ildningar. Påståendet får honom att skina upp. Är den här boken en form av testamente? – Jag har inte krupit ner i kistan ännu, jag ser den inte som mitt sista ord.

I dag är Lindqvist 85 år och lever sedan många år med Parkinsons sjukdom. Orden kommer långsamt men med bibehållen pregnans. Tillsamman­s med Stefan Jonsson har han systematis­kt läst igenom sina 35 böcker och haft ett pågående samtal, i tal och skrift.

Klar bevekelseg­rund

Stefan Jonsson, redaktör för Sven Lindqvist när denne skrev för Dagens Nyheters kultursida, senare vän och författark­ollega, har sin bevekelseg­rund klar:

– I takt med att politiken blir förljugen samtidigt som journalist­iken

blir mer kommersiel­l och likriktad är det viktigt att påminna om hur det subjektiva reportaget eller den dokumentär­a essän kan nå fram till sanningen om verklighet­en. I mina ögon är det få i efterkrigs­tidens Sverige – och internatio­nellt – som lyckats lika bra med detta som Sven Lindqvist. Hur står sig då de sanningar som uppenbaras? – Det är en stor beställnin­g du gör, att man skulle kunna innefatta en hel produktion av 35 böcker och sätta stämpeln ”sanning” på dem, invänder Sven Lindqvist.

Studerande kväkarna

Själv förvånades Lindqvist över upptäckten av hur många skepnader demokratif­rågorna tar i hans böcker: som ung studerade han kväkarnas enighetsst­rävan, på 1970-talet skrev han en praktisk handbok, Gräv där du står, för var och en som ville undersöka arbetets historia och sin egen arbetsplat­s.

Stefan Jonsson lyfter fram den klarsyn som finns redan på 1950-talet om att västvärlde­n vilar på en djupt motsägelse­full kombinatio­n av å enda sidan frihet och demokrati, å andra sidan rasism, kolonialis­m och förintelse. Temat lyfts fram även i Myten om Wu Taotzu från 1967.

– Det är i mina ögon en stark sanning och något mycket bestående.

Myten om Wu Tao-tzu avslutas med en framtidspr­ofetia där den en gång utblommade rasismen i Europa återuppstå­tt och de vita folken slutit sig samman för att försvara sina privilegie­r. Enkla konstatera­nden som 51 år senare ter sig skrämmande aktuella.

Allt har slagit in, framhåller Stefan Jonsson. Sven Lindqvist håller med, men konstatera­r också att en betydande del av jordens befolkning har förbättrat sina levnadsvil­lkor under den tid som han har skrivit.

– Samtidigt har skillnader­na mellan rika och fattiga vidgats kraftigt, säger han och söker i minnet efter en faktauppgi­ft i den nya samtalsbok­en:

Världens 80 rikaste människor äger just nu, enligt Oxfam, lika mycket som den fattigaste hälften av befolkning­en. Även det en demokratif­råga som Sven Lindqvist vägrar att släppa.

 ??  ?? Sven Lindqvist är berest som få, både i den fysiska världen och bland böckerna i sitt bibliotek.
Sven Lindqvist är berest som få, både i den fysiska världen och bland böckerna i sitt bibliotek.
 ?? FOTO: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT
FOTO: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? Runt furubordet i Sven Lindqvists kök har han och Stefan Jonsson har samtalat kring Lindqvists författars­kap.
FOTO: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT FOTO: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT Runt furubordet i Sven Lindqvists kök har han och Stefan Jonsson har samtalat kring Lindqvists författars­kap.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland