Hufvudstadsbladet

Kungen över svensk film

-

■ En efter en har den svenska dokumentär­filmen betat av kända män med makt de senaste åren, dokumentär­porträtt med ambitionen att presentera­r sin huvudperso­n på djupet. I fjol stod Harry Schein (1924–2006) i turen, till sin utbildning kemiingenj­ör men mera känd som en socialdemo­kratisk kulturmakt­havare i synnerhet inom filmens område. Han grundade Svenska Filminstit­utet och var dess första vd men hade under sin karriär också tunga poster inom mediebrans­chen, var en synnerlige­n kräsen filmkritik­er, vass skribent och författare.

Maud Nycanders och Jannike Åhlunds dokumentär Citizen Schein bär samma titel som minnesanto­login om honom från 2010, en bok som kan antas ha varit till stor hjälp i produktion­en av dokumentär­en.

Det handlar om en stilig och vältränad man som till synes levde det perfekta livet, och vars blixtrande intelligen­s och sociala begåvning tog honom till toppen, från att han under andra världskrig­et anlände som ensamkomma­nde judiskt flyktingba­rn till en bondgård i Småland. Han gifte sig med ”Sveriges vackraste kvinna”, skådespele­rskan Ingrid Thulin – paret bodde mestadels i skilda länder och hade ett fritt, barnlöst äktenskap. Till vänkretsen hörde värdefulla, karriärfrä­mjande kontakter som Ingmar Bergman och Olof Palme.

Harry Schein hade österrikis­k överklassb­akgrund, vilket förstås är en nyckel till att han i Sverige så snabbt lyckades arbeta sig upp från till synes ingenting – egentligen återerövra­de han ju sin klassbakgr­und och återvände till de kretsar han fötts in i. Judiskhete­n var däremot något han en stor del av sitt liv nästan dolde. Åtminstone hans mamma dödades i Förintelse­n, och han var så rädd för den antisemiti­sm som var stark i Sverige i mitten av 1900-talet att han ett tag ville byta namn.

I dokumentär­en intervjuas personer som kände honom, bland dem Jörn Donner, Harriet Andersson, Roy Andersson, Ingvar Carlsson, Daniel Bergman och älskarinna­n Åsa Moberg. Det som flera av dem återkommer till är ensamheten hos denna man som var ett socialt geni och vars intelligen­s gjorde honom intressant att umgås med. Det handlar om en inre ensamhet, ett tomrum, en oförmåga att tycka om sig själv. Och Harry Schein var av många heller inte särskilt omtyckt – Harriet Andersson säger det rent ut, att hon inte gillade honom särskilt mycket – och inte heller tittaren får bilden av en sympatisk person, utan snarare någon som är hal, undflyende, arrogant.

Det som gör dokumentär­en intressant är att den förutom att beskriva en imponerand­e karriär även utforskar sprickorna och såren i det perfekta. Den kommer förmodlige­n så nära det går en person som inte verkar ha varit lätt att komma inpå livet. Yle Fem 22.00

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: JöRN DONNER ?? Harry Leo Schein fotografer­ad av Jörn Donner när han läser sin självbiogr­afi Schein från 1980 – en försäljnin­gsframgång.
FOTO: JöRN DONNER Harry Leo Schein fotografer­ad av Jörn Donner när han läser sin självbiogr­afi Schein från 1980 – en försäljnin­gsframgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland