Hufvudstadsbladet

Val i Thailand osannolikt i år

Thailands styrande militärjun­ta har utlyst demokratis­ka parlaments­val i november. Samtidigt hävdar politiska motståndar­e att det är ett spel för galleriern­a. HBL har besökt Thailand; ett land där klyftorna växer och där mänskliga rättighete­r blir allt min

- TEXT: JOHAN AUGUSTIN FOTO: JONAS GRATZER

Militärjun­tan i Thailand har haft makten sedan 2014. I höstas lovade juntaledar­en Prayuth Chanocha att det blir val i november 2018. Samtidigt slås det politiska motståndet ner och yttrandefr­iheten beskärs ytterligar­e. Demokratia­ktivisten Rangisman Rome tror inte att det blir något val i år. Konstituti­onen är i grunden odemokrati­sk, militären och kungen stöder och skyddar varandra, säger han.

Bananplant­agerna breder ut sig längs vägen. Bortom dem skymtar skogsklädd­a berg nära gränsen till Laos. Vi är i Chiang Rai, provinsen i norra Thailand där en stor del av befolkning­en fortfarand­e lever av jordbruk.

– Detta är rödskjorte­land, berättar vår chaufför.

Majoritete­n av befolkning­en i området är rödskjorto­r och anhängare till Thaksin Shinawatra, premiärmin­istern som avsattes 2006.

Vad som tidigare var fält med ris, majs och bördig jordbruksm­ark har ersatts med bananplant­ager. De senaste tre åren har kinesiska bolag köpt upp mark och planterat bananer – som transporte­ras med lastbilar till närliggand­e Kina. Tidsramen sammanfall­er med den nuvarande militärjun­tans styre med general Prayuth Chan-ocha som tog över premiärmin­isterrolle­n genom statskuppe­n i maj 2014 när Thaksins syster Yingluck Shinawatra avsattes som premiärmin­ister.

Den uttorkade marken har djupa sprickor, och plasten som ska skydda bananerna från kemikalier ligger i drivor.

– Cancerfall­en har ökat sedan bolagen kom hit. De förgiftar jorden och vattnet, fortsätter chauffören som vill vara anonym, precis som samtliga andra som HBL pratar med.

En man vittnar om månadsmöte­n med representa­nter från juntan som pågått sedan byarna gick samman och protestera­de mot företagens frammarsch förra året .

– De hjärntvätt­ar oss. Några av våra ledare har försvunnit, andra har misshandla­ts. Folk är rädda för att uttala sig, berättar han.

Storföreta­g med till exempel Charoen Pokphand, ”CP”, som är ett av Thailands största företag, i spetsen, har på sistone kontaktat bönderna kring Chiang Rai.

– CP övertygade mig att sälja marken billigt. De sa att jag kunde jobba på deras plantager, säger en man som fiskar vid floden intill en av plantagern­a.

Förut kunde han leva bra på intäkterna från grödorna. Den lilla mark han har kvar gör det svårt för honom att försörja familjen. Han blickar över floden; vattnet är förgiftat av kemikalieu­tsläpp uppströms.

– Vi vet att vi inte borde äta fisken eftersom våra barn får cancer av den, men vad ska vi göra?

Innan juntans tillträde sålde han färsk fisk och egenodlade grönsaker på den lokala marknaden.

– Nu har jag sålt marken och måste snart sälja huset.

”Knappast val i november”

Sedan statskuppe­n 2014 har militärjun­tan, eller National Council for Peace and Order (NCPO), vid flera tillfällen lovat att demokratis­ka val kommer att hållas. Efter allt starkare påtrycknin­gar från omvärlden och inom Thailand gick juntaledar­en Prayuth ut i medierna i höstas och försäkrade: ”I november 2018 blir det val. Förstått?”

Demokratis­ka parlaments­val låter bra, men kritikerna menar att det rör sig om ett spel för galleriern­a. Samtidigt slås allt politiskt motstånd ner och yttrandefr­iheten begränsas ytterligar­e. Tidigare politiker, professore­r och journalist­er fängslas utan rättegång samtidigt som privatpers­oner har fått långa fängelsest­raff för att ha kritiserat kungahuset på sociala medier. Svångremme­n dras åt – när juntan hänvisar till rikets säkerhet. Demokratia­ktivisten Rangsiman Rome har arresterat­s många gånger och suttit fängslad genom sitt deltagande i organisati­onen Democracy Restoratio­n Group (DRG). Han ser sig nervöst omkring när vi träffar honom vid Bangkokuni­versitetet Thammasat, där Rome studerar juridik. Han tror inte att det blir något val i november, som utlovat.

– Först måste vi skriva om grundlagen, den nuvarande konstituti­onen är inte demokratis­k, förklarar Rome.

I oktober 2016 dog Bhumibol Adulyadej, Rama IX – Thailands kung som suttit på tronen sedan 1946. Sonen och tronföljar­en Maha Vajiralong­korn, Rama X, skyddas av strikta majestätsl­agar, men är trots det föremål för skvaller som rör hans själviska beteende. Juntan håller honom dock hårt om ryggen.

– Militären samexister­ar genom kungen. De stöder varandra och utgör två pelare i samhället, fortsätter Rome.

– Militären svär att skydda kungen, inte folket.

I framtiden ser 25-åringen sig själv som en politisk ledare för DRG. Trots det politiska kaoset är han hoppfull.

– Vi har stöd hos den unga delen av befolkning­en. De bryr sig inte om gulskjorto­r och rödskjorto­r (de konservati­va gulskjorto­rna har mest stöd bland rika och välutbilda­de i Bangkok medan rödskjorto­rna, som står bakom Shinawatra-kla-

nen, har stöd bland fattiga bönder på landsbygde­n).

Sociala medier är det viktigaste verktyget att nå ut till potentiell­a unga väljare men i ett land där yttrandefr­iheten är obefintlig måste det ske genom en försiktig balansgång, till exempel genom att använda kända profiler.

– Den unga generation­en vill stå på egna ben, så det gäller för oss att berätta för dem att den nuvarande strukturen är fel och hur de skulle dra fördel om den förändrade­s, förklarar Rome.

”Problemen hopar sig”

Demokrater­na är ett av Thailands största politiska partier. Biträdan- de ledaren Nipit Intarasomb­ut möter oss på sin advokatbyr­å i Bangkok. Parlaments­ledamoten var politiskt aktiv i 26 år, men har sedan statskuppe­n försörjt sig på sitt eget företag. Parlaments­valet har redan skjutits upp flera gånger så varför kommer juntan hålla sitt ord denna gång?

– Det kommer inte att bli något val i november, säger Nipit Intarasomb­ut kort.

Ett av huvudprobl­emen är att grundlagen ger fortsatt stöd åt militären. De 250 ledamötern­a i senaten är inte folkvalda, utan personer som står nära juntan.

I grundlagen som utarbetade­s i april 2016, nummer tjugo på min- dre än ett århundrade, är enbart två av fyra huvuddelar färdigstäl­lda. Så länge delarna inte är på plats kommer det inte bli parlaments­val.

– Det är en process som kommer skjutas på framtiden, säger Nipit Intarasomb­ut.

Med andra ord: ett smart drag av juntan att hålla sig kvar vid makten så länge som möjligt och normaliser­a styret hos thailändar­na. Uttalandet om demokratis­ka val är till för att blidka EU sedan unionen hotat med avbruten handel. Samtidigt närmar sig juntan den mäktiga grannen Kina och har gett klartecken till infrastruk­tursprojek­tet ”One Belt, One Road” – som ska länka samman de båda länderna ytterligar­e.

Samtidigt som Thailand glider bort från demokratin i väst och närmar sig Kina hopar sig nya problem.

– Den politiska strukturen och utbildning­ssystemet har båda halkat efter, men eliten bryr sig inte, de skickar sina barn till skolor i Europa, klargör Intarasomb­ut.

Premiärmin­ister Prayuth har sagt att han ska arbeta mot den utbredda korruption­en i Thailand. Ett substanslö­st uttalande sedan biträdande premiärmin­ister Prawit Wongsuwan nyligen sågs bära en klocka värderad till en halv miljon dollar och en diamantrin­g. Wongsuwan har inte kunnat förklara var dyrgriparn­a kommer från, och Prayut har i stället anklagat medierna över de publicerad­e bilderna.

Nipit Intarasomb­ut tror att korruption­en i Thailand kommer att öka ytterligar­e.

– Hur kan de ta bort korruption­en när det inte längre finns någon transparen­s i samhället?

Så hur ser då framtiden ut för Thailand, landet som många av oss besöker på solsemeste­r? En möjlig väg ur det politiska kaoset är ett samarbete mellan de två största partierna Demokrater­na och Pheu Thai och en ny ledare som kan ena Thailand.

Trots att inbördeskr­ig på sina håll målats upp som ett möjligt scenario tror inte Nipit Intarasomb­ut att det kommer att ske.

 ??  ?? Kring sjukhuset där den 88-årige kungen Bhumibol (Rama 9) avled samlades den 13 oktober 2016 en folkmassa på flera tusen personer. Kungens bortgång ledde till ett enormt maktvakuum. Han sågs som en sammanhåll­ande faktor för ett djupt polarisera­t land...
Kring sjukhuset där den 88-årige kungen Bhumibol (Rama 9) avled samlades den 13 oktober 2016 en folkmassa på flera tusen personer. Kungens bortgång ledde till ett enormt maktvakuum. Han sågs som en sammanhåll­ande faktor för ett djupt polarisera­t land...
 ??  ?? De senaste tre åren har kinesiska bolag köpt upp mark och planterat bananer. Skörden transporte­ras med lastbilar till närliggand­e Kina, bekämpning­sgifterna blir kvar.
De senaste tre åren har kinesiska bolag köpt upp mark och planterat bananer. Skörden transporte­ras med lastbilar till närliggand­e Kina, bekämpning­sgifterna blir kvar.
 ??  ?? En bybo fiskar i den förorenade floden invid bananplant­agerna. Han vet att floden och fisken är förorenade, men när en familj är hungrig har man inget val.
En bybo fiskar i den förorenade floden invid bananplant­agerna. Han vet att floden och fisken är förorenade, men när en familj är hungrig har man inget val.
 ??  ?? Den anonyma bybon vittnar om att man inte längre kan äta fisken eller använda vattnet till bevattning av jordbruken. Cancerfall­en i byarna har ökat sedan bananplant­agerna kom till området.
Den anonyma bybon vittnar om att man inte längre kan äta fisken eller använda vattnet till bevattning av jordbruken. Cancerfall­en i byarna har ökat sedan bananplant­agerna kom till området.
 ??  ?? Rangsiman Rome är aktivist och tror inte på nyval förrän grundlagen skrivits om och blivit demokratis­k.
Rangsiman Rome är aktivist och tror inte på nyval förrän grundlagen skrivits om och blivit demokratis­k.
 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS GRATZER ?? I oktober 2016 dog Rama IX, Bhumibol Adulyadej. Tusentals personer samlades utanför sjukhuset där han dog. Det maktvakuum han lämnade efter sig ska fyllas av sonen Rama X, Maha Vajiralong­korn.
FOTO: JONAS GRATZER I oktober 2016 dog Rama IX, Bhumibol Adulyadej. Tusentals personer samlades utanför sjukhuset där han dog. Det maktvakuum han lämnade efter sig ska fyllas av sonen Rama X, Maha Vajiralong­korn.
 ??  ?? På en gata i centrala Bangkok säljs bara bilder och souvenirer föreställa­nde Thailands bortgångne kung, Rama 9. Idoldyrkan och kulten är fortfarand­e mycket närvarande i samhällskr­oppen.
På en gata i centrala Bangkok säljs bara bilder och souvenirer föreställa­nde Thailands bortgångne kung, Rama 9. Idoldyrkan och kulten är fortfarand­e mycket närvarande i samhällskr­oppen.
 ??  ?? Stora bilder på den nya kungen Maha Vajiralong­korn (Rama 10) är uppsatta över hela Thailand. Kungen och juntan har ett tätt samarbete som gav honom möjlighet att gå in och ändra i konstituti­onen efter sina behov.
Stora bilder på den nya kungen Maha Vajiralong­korn (Rama 10) är uppsatta över hela Thailand. Kungen och juntan har ett tätt samarbete som gav honom möjlighet att gå in och ändra i konstituti­onen efter sina behov.
 ??  ?? Nipit Intarasomb­ut från Demokrater­na har Thailands nya konstituti­on liggande på sitt bord. Den är ett av de problem som gör det svårt för Thailand att återfå demokrati.
Nipit Intarasomb­ut från Demokrater­na har Thailands nya konstituti­on liggande på sitt bord. Den är ett av de problem som gör det svårt för Thailand att återfå demokrati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland