Hufvudstadsbladet

Paragrafer ska hindra trakasseri­er

-

●●Sexuella trakasseri­er definieras i jämställdh­etslagen som ”någon form av icke önskvärt verbalt, icke-verbalt eller fysiskt beteende av sexuell natur vars syfte är eller som leder till en kränkning av en persons psykiska eller fysiska integritet, särskilt när detta sker genom att skapa en hotfull, fientlig, förnedrand­e, förödmjuka­nde eller tryckande stämning”.

●●Jämställdh­etslagen definierar sexuella trakasseri­er som diskrimine­ring, och stadgar att också den arbetsgiva­re som efter att diskrimine­ringen uppdagats inte ingriper för att få slut på trakasseri­erna gör sig skyldig till diskrimine­ring.

●●Arbetarsky­ddslagen ålägger arbetsgiva­ren att vidta åtgärder då trakasseri­er eller annat osakligt bemötande uppdagas. Dessutom stadgas att det är förbjudet för en anställd att trakassera andra anställda eller bemöta dem osakligt på ett sätt som kan skada deras hälsa eller säkerhet. Arbetskamr­aterna är också förpliktad­e att anmäla trakasseri­er till arbetsgiva­ren och arbetarsky­ddet.

●●Enligt strafflage­n kan en person som gjort sig skyldig till sexuella trakasseri­er förutom till skadestånd och ersättning också dömas till böter eller fängelse för brott. Också en arbetsgiva­re som brutit mot arbetarsky­ddslagen kan dömas för arbetarsky­ddsbrott enligt strafflage­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland