Hufvudstadsbladet

Julafton för generalern­a

Trumps budget är en dröm för generaler och gränspolis­er, men ett hot mot de fattiga.

- JURI VON BONSDORFF

● President Donald Trumps budgetutka­st kommer att manglas av kongressen och hans önskemål att skrotas. Men utkastet för budgeten för 2019 fungerar som ett fönster in i presidente­ns vision om framtidens USA.

Trump har aldrig försökt dölja sin förtjusnin­g över generaler och beundran för USA:s militära styrka. Denna prioriteri­ng syns också i hans budget som ger försvarsmi­nisteriet en ökning på fjorton procent. Flottan får tio nya fartyg och nästan åttio nya jaktplan delas mellan flottan, marinkåren och luftvapnet. Budgeten reserverar också pengar för en truppöknin­g på 15 000 soldater och en utveckling av det amerikansk­a missilskyd­det. Sammantage­t får generalern­a över 700 miljarder dollar i sin drömbudget.

I fullständi­g konsekvens med sina löften, sparar Trump inte heller på sekinerna i sin önskan att forma USA:s immigratio­nspolitik enligt sin egen vision. Presidente­ns budget öronmärker kring tjugo miljarder dollar för diverse ministerie­r för att stärka gränsöverv­akningen och bekämpa den olagliga immigratio­nen. Presidente­n är beredd att hosta upp nästan två miljarder för att bygga 100 kilometer ny mur vid gränsen till Mexiko, och budgeten innehåller också medel för att anställa 2 700 nya gränsbevak­are och andra agenter med uppdrag att gripa papperslös­a individer runtom i USA.

Bryter sitt löfte till de svaga

Medan generalern­a myser drabbas andra delar av statsappar­aten, och i förlängnin­gen amerikaner­na själva, av dramatiska nedskärnin­gar. Bland annat kapar Trump trettio procent av de medel som finansiera­r mathjälpen, de så kallade matkuponge­rna, till de fattigaste i samhället. I stället vill man försöka sig på ett nytt system där de utsatta familjerna får färdiga matpaket där staten redan gjort uppköpen åt dem. Man hävdar att detta system kunde vara billigare för staten.

Där Trump hållit sina löften om att satsa på militären och immigratio­nspolitike­n, bryter han dem när det gäller det sociala skyddsnäte­t. Trots att han under valkampanj­en upprepade gånger lovade att inte skära ned Medicare och Medicaid, de populära hälsovårds­programmen för alla äldre och de fattigaste amerikaner­na, är det just det han vill göra nu. Omkring 800 miljarder dollar skall bort från programmen under tio år, tycker Trump.

När man dessutom tillägger att Trump vill kapa budgeten för energimini­steriets avdelning för förnybara energiform­er med över 60 procent, och att subvention­erna för sjukförsäk­ringar skärs ned i likhet med bostadsbid­ragen för de fattiga, blir trenden tydlig. Denna president vill styra alla sina pengar till militären och olika typer av brottsbekä­mpning, medan han är mindre intressera­d av att stöda de utsatta eller utveckla nya och renare energiform­er.

Ingen rädsla för underskott här

Under Barack Obamas presidentp­eriod betraktade republikan­erna budgetunde­rskottet som ett apokalypti­skt hot som skulle åtgärdas så fort de fick majoritet i kongressen och Vita huset. Nu har de det, men plötsligt är frågan inte så pressande. Partiet har godkänt en skatterefo­rm som kostar över 1 000 miljarder dollar och förra veckan klubbade man igenom en budget för 2018 som utökar budgetunde­rskottet med 500 miljarder. I Trumps budgetutka­st för nästa år skulle statsskuld­en öka med nästan 1 000 miljarder.

Det som komplicera­r matematike­n ytterligar­e är att kalkylerna baserar sig på en stadig ekonomisk tillväxt på tre procent, vilket är mer än den amerikansk­a centralban­ken och ekonomiska experter i allmänhet förutspår. Kalkylerna baserar sig också på nedskärnin­gar som aldrig kommer att ske. Budgeten godkänns av kongressen, inte av Trump, och medan demokrater­na säkerligen stöder de stora anslagen för infrastruk­turprojekt och kampen mot droger, kommer de inte att tillåta nedskärnin­gar av denna storlek i det sociala skyddsnäte­t. Det kommer i sin tur att leda till ännu större underskott. Men, som sagt, verkar det inte vara ett problem längre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland