Hufvudstadsbladet

Lindfors nöjd med banan – ”Det blåser alltid här”

Anton Lindfors räknar med att vindarna kan ställa till det också i snowboardc­rossen. – Det kan bli knepigt.

- marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Den konstgjord­a snön gnistrar i det starka solskenet. Nu och då drar en vindby över Bokwang Phoenix Park och sveper med sig ett moln av snö.

Dagen innan firade Enni Rukajärvi OS-brons i slopestyle, ett stenkast bort. I dag är slopestyle­banan tom.

I stället är det full action i halfpipen och crossbanan. Markus Malin, Janne Korpi och Peetu Piiroinen övar för dagens halfpipekv­al medan Anton Lindfors bekantar sig med crossbanan inför torsdagens heat.

Längre bana

Crossbanan är – magnifik. Längre än normalt.

– Under de senaste åren har banorna varit lite mindre i världscupe­n. Den här är lite större och längre, men det passar mig bra, säger Lindfors.

Vinden har minskat i styrka sedan damernas slopestyle­final, men det är fortfarand­e blåsigt. Vindbyarna är fortfarand­e oberäkneli­ga.

– Det kan bli lite knepigt att hitta rätt landning. Vi har två eller tre landningar och du måste reagera om vinden kommer bakifrån eller från sidan och välja hurdan landning du tar, säger Lindfors.

”Tufft av henne”

Han såg Rukajärvis final och var imponerad. Förhålland­ena var rentav löjliga, då bara fem åkare av tjugofem klarade sig utan att falla omkull i vardera åket.

– Det var sjukt mycket mera vind än i dag. Efter att jag åkt träning i dag känns det otroligt att de genomförde tävlingen.Tufft av henne att hållas på fötterna i det vädret.

Väderleksp­rognosen förutspår mindre blåst och lite varmare till morgondage­n, då crosskvale­t avgörs. Men vindstilla blir det aldrig här i Pyeongchan­g.

Blåser alltid

– Det verkar som att det alltid blåser här. Vi hade tävling här för ett par år sedan och då var det också blåsigt, säger Lindfors, som deltar för andra gången i OS.

I OS-debuten för fyra år sedan i Sotji slutade han på trettonde plats. Hans bästa placering i världscupe­n är tvåa, också för fyra år sedan.

Förra säsongen var han som bäst åtta, men han har letat efter toppformen i vinter. Han opererades i axeln i somras.

– Det har inte varit den lättaste säsongen, men farten borde finnas där och formen blir bättre hela tiden. Det gäller bara att prestera när det gäller.

Fartens tjusning

Snowboardc­ross skiljer sig från de andra snowboardg­renarna, då det alltid är sex deltagare samtidigt ute på banan. De tre snabbaste avancerar.

Det kan också bli lite stökigt ibland. Det går inte att undvika fysisk kontakt, fast det är förbjudet att knuffa varandra.

– Ibland händer det att någon försöker stänga ens linje så du inte har utrymme. Det är jävligt, men sånt händer, säger Lindfors.

– Farten och spänningen tjusar. Det finns alltid en risk att någonting händer.

Tränar med schweizarn­a

Lindfors, 26, bor inte med resten av snowboardl­aget i OS-byn, utan bor tillsamman­s med det schweizisk­a landslaget i Bokwang alldeles invid snowboarda­renan. Han har tränat med schweizarn­a under de två senaste säsongerna.

– Vi hade inget crosslag i Finland. Jag tränade ett år med Norge, men det var inte den bästa lösningen. Det behövs alltid fler ögon då vi åker långa banor, så ett större team är att föredra.

Han är fortfarand­e bosatt i sin hemstad Helsingfor­s, trots att han tränar med schweizarn­a. Lindfors har gått i skola i Blomängen och Botby samt i Backasbrin­kens gymnasium.

– Jag bor fortfarand­e i östra Helsingfor­s. Jag är relativt stolt över det också.

Ett heat i taget

Kvalheaten börjar klockan fyra natten till torsdag finsk tid. Finalheate­t avgörs 7.45 finsk tid.

– Jag går in i tävlingen och tar ett heat åt gången och går vidare. Jag försöker hålla fokus och inte tänka längre fram än så. Jag tror det är mitt recept, säger Lindfors.

– Fungerar det så fungerar det och då kan det gå hela vägen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää ?? Trivs. I både östra Helsingfor­s och Sydkorea.
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää Trivs. I både östra Helsingfor­s och Sydkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland