Hufvudstadsbladet

Kronoby satsar på utelivoch vildmark

Är du på väg ut på en guidad tur i vildmarken i Norden är sannolikhe­ten ganska stor att guiden utbildats i Kronoby. I Kronoby folkhögsko­la utbildar de studerande sig till vildmarksg­uider.

- HSS MEDIA/JONNA GRANQVIST nyheter@hbl.fi

I Ådö fiskehamn är det under -10 grader, blåser kallt och en grupp blivande vildmarksg­uider håller på att sätta på långfärdss­kridskor. Det är elever som studerar första året vid Kronoby folkhögsko­las Outdoor Academy.

Förhålland­ena är inte helt idealiska med tanke på vinden.

– Åker man för nära iskanten finns det risk för att ett isflak lossar, men det är sådant de behöver lära sig och som vi ska prata om, säger läraren Erik Rudels.

För flera av deltagarna är det första gången de står på långfärdss­kridskor och därför lär de sig först den rätta tekniken. Sedan får de lära sig grupphante­ring i ismiljö. Det finns en hel del att tänka på.

Till exempel hur de ska göra om någon går genom isen eller skadar sig ute på tunn is.

– Vi går igenom riskerna och går igenom hela konsekvens­tänket, säger Rudels.

En av dagens deltagare är Jonat- han Andersson från Sverige. Han fick tips om utbildning­en via en tidigare studerande.

– Jag vill inte ha ett normalt sju till fyra-jobb och så vill jag jobba utomhus med utmaningar. Efter utbildning­en vill jag jobba som guide i Sverige eller Norge.

Han och hans klasskamra­ter har bland annat fått lära sig hur man använder kompass och karta, paddlar kajak och de har fått lära sig grunderna i klättring.

– Jag har lärt mig navigera i dimma uppe på ett fjäll. I tre dagar såg vi inte mer än 20 meter framför oss, säger Andersson.

Enligt Rudels brukar en tredjedel av eleverna komma från Sverige, en tredjedel är finlandssv­enskar och en tredjedel är finskspråk­iga.

– Finskspråk­iga som vill jobba som vildmarksg­uide i hela Norden inser att det här är ett bra sätt att lära sig svenska, säger Rudels.

Ungefär tre till fem studerande per termin kommer från Österbotte­n.

Minna Rintamäki från Ytteresse är en av dem.

– Jag har lärt mig allt möjligt från vad man ska ha med sig på olika turer till hurdan klädsel och utrustning man ska ha, säger hon.

Enligt Rudels har guider som gått

utbildning­en inte svårt att få jobb – om man är beredd att resa.

– En stor del av kajakguide­rna i Stockholms skärgård är våra gamla elever. Åker man till Island finns det en chans att guiden fått sin utbildning i Kronoby eller att det är en av våra studerande som är på praktik där.

För det behövs kompetent personal. Till exempel Rudels är utbildad havskajakg­uide och hans kollega Josef Westerlund är bergguide.

Men för att söka till linjen behöver man inte ha en massa extrema utfärder upp på höga berg i ryggsäcken.

– Det enda som behövs är ett friluftsin­tresse. Man måste tycka det är roligt att vara ute. Tekniken är vi bra på att lära ut så den behöver man inte kunna.

– Trivs man inte utomhus har man inget här att göra.

 ?? FOTO: HSS MEDIA/SARAH GRöNSTRAND ?? Jonathan Andersson från Sverige hittade utbildning­en i Kronoby tack vare en tidigare elev.
FOTO: HSS MEDIA/SARAH GRöNSTRAND Jonathan Andersson från Sverige hittade utbildning­en i Kronoby tack vare en tidigare elev.
 ??  ??
 ?? FOTO: HSS MEDIA/SARAH GRöNSTRAND ?? Eric Rudels är havskajakg­uide och en av lärarna för friluftsli­njen i Kronoby. Enligt honom är det enkelt att få jobb efter utbildning­en om man är beredd att resa.
FOTO: HSS MEDIA/SARAH GRöNSTRAND Eric Rudels är havskajakg­uide och en av lärarna för friluftsli­njen i Kronoby. Enligt honom är det enkelt att få jobb efter utbildning­en om man är beredd att resa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland