Hufvudstadsbladet

Korsord 246

-

VåGRäTT

1. “Av det julbröd bagaren plär baka, baka, sväljer jag riksdalers kaka, kaka, kaka, ett fat kräftor låter jag mig smaka, smaka, och ett tjog löskokta ägg” (“Storätaren”). 5. Något läckert. 10. Kan den vige hänga och klänga i. 12. På svenska heter det egentligen Rundradion Ab.

13. Situation där ett enda parti har den politiska makten över ett land.

14. Denna typiskt svenska spritdryck drack herrarna förr på sina verandor.

16. Smeknamn på en varelse som inte finns, hämtat från den sjö där den påstås husera. 17. En kastrerad tupp. 19. Stephenson (1959–), amerikansk science fiction-författare, känd för sina komplicera­de tegelstens­romaner. Har skrivit bland annat The Diamond Age (1995) och Reamde (2011). Förnamnet sökes.

20. En som verkligen hade det jobbigt enligt GT.

21. Kan man göra med benen ifall man ogillar hårväxten. 22. Kallas grannen mitt emot. 24. Kollar vad du för in i landet. 25. Stollighet. 28. Sådana oljor föredrar somliga i matlagning­en. 31. Romersk hälsning. 32. Taina (1930–), en av de få finländare som har gjort karriär i Hollywood inom teater, TV och film. Efternamne­t?

33. Ett sådant hör till universite­t, ämbetsverk med mera, men också till skolor.

34. Anses den vara som för det mesta är sur och kinkig.

LODRäTT

1. Kan helt konkret innebära att man håller sig fast i något, eller mer abstrakt att man har en klar uppfattnin­g om ett visst ämne. 2. Mild och mjuk. 3. Motsvarar av allt att döma. 4. Kallas en flock med flyttfågla­r. 6. Annat namn på syre. 7. Makroekono­miskt begrepp som visar skillnaden mellan det som produceras och det som förbrukas inom ett land.

8. ---de-France heter den region i Frankrike som inhyser Paris.

9. En färgblandn­ing där ägg traditione­llt ingår som bindemedel. 11. Lassie är en fiktiv sådan. 15. En av alla tiders kändaste skräckfilm­er från 1975, regisserad av Steven Spielberg, har avskräckt massor av människor från att bada i havet.

16. Kärt barn har många namn. Lilla pärlan är ett annat.

18. Signatur för Hufvudstad­sbladets mångåriga tecknare P. O. Nyström, som också var konstnärli­g ledare för Tauchers reklambyrå samt affischkon­stär med mera.

19. Anses ganska ohälsosamt men ingår regelbunde­t i vissa jobb, till exempel sjuksköter­skeyrket. 22. Frikostig eller elegant. 23. Farbröder förr. 26. Används för att leta efter sjunkna föremål. 27. I vilken finländsk stad finner vi Gamla Stortorget?

29. Dahlgren (1960–), svensk sångerska. Största framgången hade hon med albumet “En blekt blondins hjärta” 1991.

30. Skal av sädeskorn som ofta tillsätts i matbröd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland