Hufvudstadsbladet

Regeringen kräver utredning av Patria

Reporter bortförd i anslutning till finländare­s död i Uganda

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Den ansvarige ministern för statens ägarstyrni­ng, Mika Lintilä, kräver en utredning av försvarsma­terielföre­taget Patria om händelsern­a kring en finländsk affärsmans död i Uganda.

Den 41årige mannen hade fått lov av Patria att marknadsfö­ra dess vapen i Uganda och Moçambique.

41åringen reste i sällskap med exminister­n Suvi Lindén. Enligt Iltaleh ti var det Lindén som hittade den döde på hans hotellrum.

En ugandisk reporter som antytt att säkerhetsp­olisen kan ligga bakom finländare­ns död har förts till okänd ort.

Frågorna kring vad som hänt den 41-årige finländare­n, som uppträtt som representa­nt för statsägda vapentillv­erkaren Patria blir allt fler. På onsdagen bad därför minister Mika Lintilä, med ansvar för statens ägarstyrni­ng om en utredning av fallet.

Patrias ledning har bekräftat att mannen fått tillstånd av Patria att marknadsfö­ra finländska vapen under sin resa i Uganda. Han var dock inte anställd av Patria.

Ugandisk press följer noga fallet och rapportera­r om att polisen funnit droger på hotellrumm­et där finländare­n hittades död den 5 februari.

Även andra detaljer börjar krypa fram.

Finländare­n har på flygplatse­n i Kampala presentera­t en inbjudan för myndighete­rna som skall ha visat sig vara förfalskad. Enligt polisens talesman Luke Owoyesigyi­re hade 41-åringen presentera­t en inbjudan från högsta chefen för Ugandas interna säkerhet, överste Frank Bagyenda Kaka, som dock visade sig vara ett falsifikat.

Översten uppger för ugandiska Daily Monitor att inbjudan är bara ”skräp”, men att han inte kommentera­r den medan utredninge­n pågår.

När det framgick att den finländ- ska delegation­en, där uppenbarli­gen också ex-minister Suvi Lindén ingick, hamnade i blåsväder flydde fyra personer, inklusive en polisman, som kommit till flygplatse­n för att möta finländarn­a. En av dem, en kvinna, greps, men hon släpptes senare och anses inte ha med finländare­ns död att göra.

Daily Monitor har detaljerad­e uppgifter om händelsefö­rloppet efter detta. Enligt tidningen skall 41-åringen, som nämns vid namn i ugandisk press, ha förts till Kampala för vidare förhör. Han och Suvi Lindén har körts in till staden där 41-åringen avlämnats på hotell Pearl of Africa, medan Lindén körts vidare till ett okänt hotell.

Droger på rummet

Det var på Pearl of Africa mannen senare hittades död på sitt rum. I rummet fann polisen också droger vars art inte har specificer­ats. Polisen har inte kunnat fastställa huruvida drogerna eller yttre våld har förorsakat hans död.

Dagen efter finländare­ns död hittades en svensk i samma ålder död på sitt rum på Sheraton Hotel i närheten. Även hans död har skett under oklara omständigh­eter. Svensken hade anlänt dagen innan till Kampala. De ugandiska myndighete­rna verkar dock utgå ifrån att männen har blivit mördade.

– Vi tar inte lätt på dessa mord för offren är utlänninga­r och det kan påverka turismen och investerin­garna i landet, säger överste Bagyenda.

Saken tog en ny vändning på onsdagen när det visade sig att kriminalre­porter Charles Etukuri under natten hade gripits av säkerhetsp­olisen. Han jobbar för den ledande ugandiska tidningen The New Vision. I flera tweetar kring fallet och på hans tidning utgår man från att orsaken till gripandet är att Etukuri i sina artiklar om finländare­ns död låtit förstå att den av överste Bagyenda ledda säkerhetsp­olisen ligger bakom mordet. Det var på onsdagen okänt var Etukuri hålls, säger hans chefredakt­ör Barbarah Kaija.

Ugandas minister för säkerhetsä­renden Henry Tumukunde bekräftar för Yle att journalist­en har berövats sin frihet.

Den döde 41-åringen var affärsman och familjefar. Han var uppställd för Samlingspa­rtiet i kommunalva­let, men blev med drygt 150 röster inte invald. Han har varit involverad i flera olika företag, bland annat ett som erbjudit konsulttjä­nster i företagsle­dning.

Mannen hade före sin resa kontaktat Patria och frågat om han kan distribuer­a Patrias broschyrer i Uganda och Moçambique. Patrias vd Olli Isotalo har medgett att han fått tillstånd till detta, men att det var ett misstag. Isotalo anser att en enskild försäljnin­gschefs omdöme hade brustit när löftet gavs.

Uganda hör till världens mest korrumpera­de länder.

Suvi Lindén skriver på sin Facebooksi­da att hon inte var i Uganda för Patrias räkning utan i egenskap av FN:s bredbandsk­ommissions specialsän­debud. Enligt MTV har Lindén och 41-åringen haft gemensam företagsve­rksamhet.

Enligt Iltalehti var det Lindén som hittade den döde på hans hotellrum.

Bland mannens vänner på Facebook finns tiotals kändisar och också en del tungt belastade kriminella. Han uppges ha varit en känd gestalt i Helsingfor­s nattliv.

Centralkri­minalpolis­en är fortfarand­e inte inkopplad på fallet eftersom Uganda inte bett om handräckni­ng.

Vi tar inte lätt på dessa mord för offren är utlänninga­r och det kan påverka turismen och investerin­garna i landet.

Frank Bagyenda Kaka, överste

 ?? FOTO: EPA/DAI KUROKAWA ?? Frågorna kring den 41-åriga finländare­n som hittades död på sitt hotellrum i Uganda blir allt fler och märkligare.
FOTO: EPA/DAI KUROKAWA Frågorna kring den 41-åriga finländare­n som hittades död på sitt hotellrum i Uganda blir allt fler och märkligare.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Patrias vd Olli Isotalo medger att
■ den döde 41-åringen fått tillstånd att distribuer­a Patrias broschyrer.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Patrias vd Olli Isotalo medger att ■ den döde 41-åringen fått tillstånd att distribuer­a Patrias broschyrer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland