Hufvudstadsbladet

”Vi har inte sagt nej till nytt EU-mandat”

Kritiken mot nedskärnin­gar i utbildning rasar vidare då riksdagen debatterar vilken politik som ska föras det sista året före val. Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen säger att följande steg är att förbättra utbildning­en mitt i arbetslive­t.

- 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

En debatt om EUlinjen uppstod i riksdagen då AnnaMaja Henriksson (SFP) frågade varför regeringen säger nej till ett fjortonde mandat i EUparlamen­tet efter brexit.

Statsminis­tern svarade att Finlands linje är att de brittiska stolarna borde falla bort helt och hållet.

– Men om det uppstår tilläggsma­ndat, så säger vi inte nej, säger han.

Riksdagen debatterad­e regeringen­s politik under detta sista år före nästa val.

Inkomstkly­ftorna, nedskärnin­gar, reformer och familjeled­igheter präglade riksdagens stora öppningsde­batt, där statsminis­ter Juha Sipilä (C) gav sin upplysning om regeringen­s politik 2018.

Det är startskott­et för det långa riksmötet – nämligen det sista före nästa val, som sträcker sig längre in på våren än tidigare arbetsår.

Som väntat ifrågasatt­e opposition­en regeringen­s beslutskra­ft, i eftersvall­et av nyheten om att det inte blir något av familjeled­ighetsrefo­rmen. De flesta beklagade det – medan KD var det enda opposition­sparti som tackade regeringen för att inte ha skurit i någon del av familjerna­s vårdbidrag.

Dusten mellan Centern och Samlingspa­rtiet fortsatte däremot.

– Familjerna får välja hur de vill göra, men för oss beslutsfat­tare kan det inte finnas någon annan väg än att främja jämställdh­eten, sade Ben Zyskowicz (Saml).

Fejd om inkomstsif­fror

Nedskärnin­garna och inkomstkly­ftorna blev föremål för en statistikf­ejd, då Juha Sipilä hänvisade till statistikc­entralens siffror som visar att inkomstkly­ftorna inte ökade, utan minskade, mellan åren 2015 och 2016.

Det ledde till en protest bland opposition­spartierna, som hänvisade till en färsk utredning av socialoch hälsovårds­organisati­onerna i Soste. Enligt den är det efter 2016 som klyftorna ökat, bland annat för att effekten av frysta bidrag blir större för vart år som går.

Sostes utredning visar att de som drabbats är arbetslösa, barnfamilj­er och studerande. Ett exempel ur rapporten är att en arbetslös, vars grunddagpe­ng nästa år hade varit 725 euro i månaden, i stället kommer att stanna under 700 euro.

Jämförelse­rna beror lite på vad man tittar på.

Tidigare har både Finansmini­steriet och Riksdagens informatio­nstjänst beräknat att regeringen­s egna beslut ökar inkomstski­llnaderna. Sipilä tittar på en statistik över utfallet, som innehåller mer än budgetpoli­tiken och är 2–3 år gammal.

De årtal som Sipilä ser på är innan tillväxten tog fart, vilket statsminis­tern också sade att påverkar den ringa skillnaden:

– När tillväxten tar fart är det ett typiskt drag att inkomstkly­ftorna ökar, sade Sipilä.

Ljusnande ekonomi

Juha Sipilä räknade upp vilka av regeringen­s målsättnin­gar som uppnåtts eller ligger nära, som att skuldsättn­ingen i förhålland­e till bnp ska brytas och att den totala skattenivå­n inte höjs.

Ett annat mål var att sysselsätt­ningsgrade­n ska bli 72 procent. Där är man ännu inte, utan vid 70,7 procent, men Sipilä bedömer att målet kan uppnås. Dessutom hade regeringen som mål 110 000 nya arbetstill­fällen under regeringsp­erioden. Antalet jobb har ökat med 74 000 hittills, säger Sipilä.

Opposition­ens kritik mot nedskärnin­garna gällde också utbildning och innovation.

Undervisni­ngsministe­r SanniGrahn Laasonen (Saml) säger att regeringen framöver vill satsa på den utbildning som behövs i mitten av arbetskarr­iärerna.

– Vi söker nu samarbete med högskolorn­a för att utöka möjlighete­rna till utbildning under livets alla skeden – vidareutbi­ldning och omskolning i livets förändring­sskeden, lovade GrahnLaaso­nen.

Regeringen poängterad­e också att man redan sänkt dagvårdsav­gifterna kännbart, och att riksdagen i vår får ta emot gymnasiela­gen och lagen om småbarnsfo­stran.

SDP:s Antti Rinne förde fram att den kostnadsfr­ia pedagogike­n borde gå längre än så.

– Vi behöver så snabbt som möjligt en gratis småbarnspe­dagogik för alla barn, säger Rinne.

–Vi behöver också verkligt kostnadsfr­ia gymnasier och yrkesskolo­r, inte en enda ung får falla ut ur utbildning­en eller arbetsmark­naden. De här investerin­garna har vi inte råd att låta bli att göra, säger Antti Rinne.

Ilska över avhopp

Två ledamöter beviljades i går befrielse från sina riksdagsjo­bb, Outi Mäkelä (Saml) som bli stadsdirek­tör i Nurmijärvi och Sanna Lauslahti (Saml) som övergår till Läkemedels­industrin.

Antalet Samlingspa­rtistiska politiker som flyttat till vårdlobbyn undgick inte heller att bli tema i debatten.

– Det har blivit klart på vems villkor vårdreform­en bereds. Mellan Samlingspa­rtiet och vårdbolage­n finns en svängdörr, där man smidigt slinker igenom och blir lobbare, sade Hanna Sarkkinen (VF).

SYLVIA BJON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland