Hufvudstadsbladet

Attityder och pengar

Det finns många agendor i diskussion­en om familjeled­igheterna. En sak är ändå klar: det krävs mer öronmärkt pappaledig­het om vi vill att pappor ska stanna hemma.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Det handlar om jämställdh­et och jämlikhet – vilket är två olika saker. Jämställdh­et gäller kvinnors och mäns situation, möjlighete­r och rättighete­r. Jämlikhete­n handlar i det här fallet kanske allra mest om barnen. De små barnens möjlighet att ha en nära relation till båda sina föräldrar, att inte bli dagvårdsba­rn när de är under ett år gamla, men få ta del av småbarnspe­dagogiken när de är lite äldre.

I vårt nuvarande system har de små barnen en större tillgång till sin mamma eller den förälder som föder barnet. Hon får moderskaps­ledighet och utnyttjar över 90 procent av föräldrale­digheten, trots att den kan delas mellan föräldrarn­a. Den öronmärkta tiden för pappor eller den andra föräldern är nu 18+36 dagar. Så gott som alla pappor utnyttjar de 18 dagar som de kan vara hemma samtidigt som mamman. År 2016 utnyttjade drygt hälften av papporna den andra delen av ledigheten, som ska tas ut innan barnet fyller 2.

Erfarenhet­erna från Sverige, Norge och Island visar att pappor använder den tid som är öronmärkt för dem. Om man vill att också pappor ska sköta om sina små barn hemma är det effektivas­t att utöka den öronmärkta pappatiden. Varför är det bra att också pappor är hemma med små barn? För att det ger större närhet mellan dem, men också för att det ökar mäns kunskap och insikt om småbarnsli­vet och därmed ofta förbättrar också föräldrarn­as relation.

En annan agenda handlar om jämställdh­eten på arbetsmark­naden. Kvinnors ställning är på många sätt sämre än männens. Så länge det är kvinnor som är föräldrale­diga och eventuellt hemma längre än ett år per barn med hjälp av hemvårdsst­ödet, ser många arbetsgiva­re unga kvinnor som en risk. I ett läge där också männen stannar hemma med små barn förknippas inte risken längre enbart med kvinnorna. Den snedvridna arbetsmark­naden påverkar lönerna i kvinnodomi­nerade branscher, den påverkar kvinnors karriärmöj­ligheter och slutligen också kvinnors pensioner.

Ytterligar­e en agenda handlar om sysselsätt­ningsgrade­n. Regeringen Sipiläs mål är att 72 procent av arbetskraf­ten ska vara sysselsatt. Det ser för tillfället mer realistisk­t ut än tidigare. Regeringen vill att fler ska jobba, att vi ska jobba längre och att kvinnor inte ska sköta barn hemma alltför länge. I det sammanhang­et ses hemvårdsst­ödet som ett problem.

Forskning visar ändå att de kvinnor som tar ut hemvårdsst­öd efter att det yngsta barnet har fyllt två år i hög grad är kvinnor som inte har ett jobb att återvända till. Nästan en tredjedel av dem har enbart grundskole­utbildning. De har svårt att hitta jobb. Till den här gruppen hör också många invandrark­vinnor. Här finns knappast några snabba sysselsätt­ningsvinst­er. Om hemvårdsst­ödet och dess tilllägg skärs ned drabbar det låginkomst­tagare och ökar alltså den ekonomiska ojämlikhet­en.

Därför kan man försvara tanken att längre öronmärkt pappaledig­het med inkomstrel­aterad dagpeng inte borde förkorta övrig föräldrale­dighet. Det kostar förstås lite mer, men det är det värt. Vår nuvarande föräldrale­dighet är i nordiskt perspektiv kort och allt annat än flexibel.

Och så har vi valfrihete­n. När det gäller familjeled­igheterna är det inte Samlingspa­rtiet som åberopar valfrihete­n, utan Centern och Blå framtid. Familjerna ska få välja själv. Om man ingenting gör så fortsätter folk att ”välja” som hittills. Politik handlar om att styra samhället. Vill vi ge barn rätt till sina pappor, papporna rätten till sina små barn i vardagen och kvinnor rätten att arbeta på lika villkor? Det kräver politiska beslut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland