Hufvudstadsbladet

Eeros djupa besvikelse: ”Känns tomt”

Så nära, men så långt borta. Eero Hirvonen blev utanför prispallen i OS.

- Nordisk kombinatio­n MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Jag har gjort allt rätt, det känns bra i backen och i spåret och det är bara små saker som avgör. Eero Hirvonen Efter skidmoment­et i nordisk kombinatio­n

Eero Hirvonen inleder det 10 kilometer långa skidmoment­et i rasande fart för att komma ikapp tätgruppen framför honom – men farten räcker inte till. I ett skede är avståndet bara 11 sekunder, men snart är skillnaden 20 sekunder igen. Han slutar sexa.

– Det känns tomt, säger Hirvonen besviket.

Han gick ut i skidspåret som sjätte man, 50 sekunder bakom Österrikes Franz-Josef Rehrl. Han beslöt sig för en chansning, precis som många gånger förut i vinter. Den här gången lyckades han inte.

– Jag tog en risk och försökte komma ikapp dem som startade framför mig. Jag tänkte att det går att vila lite i klungan, och vara redo för att attackera i slutet, säger han. – Men de hade för stort försprång. Tysklands Erik Frentzel gick ut i skidspåret 14 sekunder före Hirvonen och ryckte i slutbacken ifrån resten av tätklungan. Hirvonen tröttnade totalt efter att ensam ha öst på i full fart under det första varvet och blev också distansera­d av Johannes Rydzek i slutbacken.

– Om jag hade startat ens tio sekunder tidigare kunde det ha gått att skida ikapp Frentzel. Då hade det varit en helt annan tävling.

På tisdag är det ny tävling, i stor backe. Då har Hirvonen en ny chans.

– Det här ger förstås ett bra utgångsläg­e. Jag har gjort allt rätt, det känns bra i backen och i spåret och det är bara små saker som avgör.

Ilkka Herola slutade åtta, efter att ha skidat upp sig från sjuttonde plats. Inget fel på skidfarten, men det är hopplöst att starta mer än två minuter bakom täten.

– Skidåkning­en var det inget fel på, men otroligt att jag alltid lyckas floppa så där i backen, säger han.

Arttu Mäkiaho slutade 36:a. Han gick ut tillika som Manninen i skidspåret, men krafterna tog slut efter 5 kilometer.

– Det var svårt både i backen och i skidspåret, säger han.

Chefsträna­ren Petter Kukkonen är inte alls beredd att slänga yxan i sjön. Han påminner om att Herola och Hirvonen tog sina bästa placeringa­r i ett stort mästerskap, sexa och åtta i OS är inte dåligt.

– Vi har lite att göra med psyket ännu. Träningsho­ppen skulle ha räckt hur bra som helst. Men det blir lätt så att det där barnsliga leendet försvinner och killarna börjar spänna för mycket när det blir tävling, säger han.

– Det gäller att hålla saker och ting enkelt i ett stort mästerskap, fast vi har tuffa målsättnin­gar och höga ambitioner. Inget onödigt finlir, utan vi gör bara saker och ting som vi gjort dem i åratal. Samma uppvärmnin­g, samma rutiner, inget märkligt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Eero Hirvonen klarade inte av att skida i kapp konkurrent­erna, men ser trots allt med tillförsik­t fram emot nästa tävling.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Eero Hirvonen klarade inte av att skida i kapp konkurrent­erna, men ser trots allt med tillförsik­t fram emot nästa tävling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland