Hufvudstadsbladet

Tjäder större än Kalla: ”Kul”

Han utklassar Frida Hansdotter och håller Charlotte Kalla på behörigt avstånd. Jesper Tjäder har flest följare på Instagram av de svenska OS-idrottarna.

- HBL-TT

– Tävlingar är nog en mindre del av min skidåkning än mina videos och klipp, säger svenske slopestyle-stjärnan Jesper Tjäder.

Många i den svenska OS-truppen delar med sig av sina erfarenhet­er i sociala medier. Populärast är plattforme­n Instagram, där fansen kan följa sina idoler i bild- och videoforma­t.

Längdskidå­karen och färska guldmedalj­ören Charlotte Kalla förekommer år efter år på listan över landets mest omskrivna idrottare och är igenkänd överallt – men på Instagram finns det hetare OSsvenskar.

Kalla har nära 170 000 följare men det räcker ”bara” till tredje plats på topplistan. Före sig har skidstjärn­an de båda slopestyle-åkarna Henrik Harlaut och Jesper Tjäder.

Duon har över 200 000 följare, med Tjäder en skidspets före.

– Det hade jag ingen aning om. Kul, säger han.

Vill skapa wow-effekt

Tjäders omtanke om nätsupport­rarna hjälper honom till framgångar även i skidbackar­na.

Nya trick imponerar inte bara på följarna utan även på slopestyle-domarna. För att fylla Instagram-kontot med meningsful­lt innehåll töjer Tjäder på gränserna i hopp och railkombin­ationer.

– Det är verkligen så. ”Nu har jag inte lagt ut något på ett tag. Kanske ska hitta på något sjukt för att få ihop några klipp”. Det är också det som är

kul med skidåkning­en, att lära sig nya grejer. Det är det vi försöker göra varje dag, säger Jesper Tjäder.

Slopestyle­stjärnan har med sig en

uppsättnin­g nya trick till Sydkorea, en förutsättn­ing för att lyckas.

– Det tror jag är ganska viktigt. Att ha nya grejer, så att domarna ska få

en wow-effekt: ”Oj, det där visste jag inte”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland