Hufvudstadsbladet

Mycket att göra för lediga barn

Det länge efterlängt­ade sportlovet är här och för en gångs skull bjuder februarivä­dret på natursnö så att alla sportlovsl­ediga barn kan åka pulka, skidor och skridskor ute. Det ordnas motionsjip­pon, kurser, verkstäder och guidningar på många håll i huvuds

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Tack vare rikliga snöfall under de senaste veckorna har idrottstjä­nsterna runtom i huvudstads­regionen kunnat köra upp tiotals kilometer skidspår. I vilket skick de olika spåren är kan var och en kolla på webbplatse­n https://ulkoliikun­ta.fi som uppdateras regelbunde­t. De gröna spåren är i bra skick, medan det råder snöbrist längs de rödmarkera­de spåren.

För den som vill åka skridsko är läget ypperligt, det finns ett hundratal isade skidskoban­or i regionen som plogas regelbunde­t. De finns oftast i idrottspar­ker och på skolgårdar och det är fritt att använda dem. Den som föredrar en blankputsa­d is kan välja mellan ett tiotal konstisban­or och då kostar inträdet några euro. Skridskopl­anerna finns utmärkta på samma karta som skidspåren.

Om vinterspor­t inte lockar alla dagar under sportlovet kan barn i lågstadieå­ldern pröva på innegrenar i Tölö sporthall varje vardag under sportlovet mellan klockan 11 och 14. Då ordnar Helsingfor­s stads motionstjä­nster tillsamman­s med en rad idrottsför­eningar evenemange­t Easysport. Programmet fokuserar mera på att deltagarna ska ha roligt än på de idrottslig­a prestation­erna. Utbudet varierar något från dag till dag, men det utlovas bollsporte­r, dans, akrobatik, boxning och gymnastik dagligen. På måndag blir det lejondans och på tisdag en extrembana för löpning. Inträdet till idrottshal­len är 1,50 euro per barn.

I Esbo ordnas motsvarand­e motionspro­gram i Esport arena i Hagalunds idrottspar­k klockan 10–15. Där kan man förutom bollsporte­r och hoppslott också pröva på curling, fäktning, parkour och yoga. Inträdet är fritt.

På onsdag eftermidda­g från klockan 15 ordnas ett vinterjipp­o som passar för hela familjen i Svedängens friluftsom­råde. Där ordnas skidtävlin­gar, skridskosk­ola, skidland och intressera­de får pröva på snöskor. Det finns också möjlighet att bekanta sig med ett urval motorfordo­n, allt från pistmaskin och snöskoter till brandbil.

Brädspel och relationer

För många tonåringar betyder sportlov megatillst­ällningen Reaktori, som traditione­llt ordnas i slutet av sportlovsv­eckan i Helsingfor­s mässcentru­m. I år är huvudstads­regionens största ungdomsgår­d Reaktor öppen den 21–23 februari och där kan besökarna pröva på allt från pysselverk­städer av alla slag till fartfyllda sportgrena­r.

Reaktori ordnas av ungdomsver­ksamheten i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla tillsamman­s med en rad föreningar, organisati­oner och aktörer som jobbar med unga.

En snabb blick på programmet avslöjar att tonåringar exempelvis kan pröva på att rappa, göra animatione­r, spela pc- och konsolspel, samlas kring brädspel, testa sin Europakuns­kap, dekorera tygkassar och fotoramar, spela frisbeegol­f, fotboll och basket eller fundera på vad som gör ett förhålland­e fungerande. Plus mycket mera.

Redan i början av veckan håller de lokala ungdomsgår­darna öppet och de har laddat upp med extra mycket program inför den lediga veckan.

– Under sportlovet ordnar vi en massa utfärder och målsättnin­gen är att locka sådana unga som vanligtvis inte besöker ungdomsgår­darna. Vi kommer att baka fastlagsbu­llar, besöka pulkabacke­n och ordna Fifa-turneringa­r på spelkonsol­er. Ungdomsgår­darna i Vanda riktar sig till unga i åldern 9–17 år och inträdet är fritt, säger Riikka Åstrand som är chef för ungdomstjä­nsterna i Vanda.

Varierande verkstäder

Trafikpark­en i Dal håller öppet klockan 9-15 under sportlovet och då får barn tillsamman­s med en vuxen bekanta sig med trafikmärk­en och åka trampbil. Varje heltimme ordnas trafikunde­rvisning och det lönar sig att ta egen hjälm med.

Också många museer har skräddarsy­tt program för sportlovsv­eckan, som bildverkst­ad på Tekniska museet, djurlotto på Naturhisto­riska

museet, 3D-verkstad på Bibliotek 10, konstverks­tad på Ateneum och framtidsve­rkstad på Annegården.

I många simhallar ordnas specialpro­gram, som handlednin­g i simhopp och snorkling.

Kulturhuse­n bjuder under veckan på gratis filmförevi­sningar, exempelvis i Kannbro i Esbo kan man se Bamse och Vaiana och i Sellosalen en Risto Räppääjä-film.

Glims gårdsmuseu­m i Esbo ordnar guidningar och pysselverk­städer dagligen under sportlovsv­eckan. På onsdag klockan 13 hålls en svensksprå­kig guidning om djuren i Esbo, där besökarna får höra mera om museets specialuts­tällningar. Mera info om programmen finns på de olika städernas webbplatse­r: www.esbo.fi/sv, www.hel.fi/uutiset och www.vantaa.fi/uutisia, på evenemangs­kalendern stadissa.fi och på de olika museernas webbplatse­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ?? Utbudet av sportlovsp­rogram är digert – i huvudstads­regionen kan barnen välja på allt från pulkaåknin­g och skidturer i välprepare­rade spår till bullbaknin­g och konsolspel på ungdomsgår­dar.
Utbudet av sportlovsp­rogram är digert – i huvudstads­regionen kan barnen välja på allt från pulkaåknin­g och skidturer i välprepare­rade spår till bullbaknin­g och konsolspel på ungdomsgår­dar.
 ?? FoTo: Karl VilHJalMss­on ??
FoTo: Karl VilHJalMss­on
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland