Hufvudstadsbladet

Huvuden rullar på Patria

Land-affärsverk­samhetens vd Mika Kari och försäljnin­gsdirektör Juha Simola sparkas.

- Avslöjande brev *) STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Uganda-affären fick sina första offer på hemmaplan när Patrias styrelse beslöt sparka de två cheferna. De två får ta hundhuvude­t för att den 41-åriga vapenlobba­ren, som hittades död på hotellrumm­et, tilläts represente­ra Patria i Uganda.

Centralkri­minalpolis­en drogs in i utredninge­n av orsaken till vapenlobba­rens död. En begäran om handräckni­ng inkom från Uganda på fredagen.

Ex-ministern Suvi Lindén preciserar för sin del på Facebook sina tidigare uttalanden om i vilken roll hon befann sig i Uganda när hennes ressällska­p dog under mystiska omständigh­eter. Hennes förklaring­ar skiljer sig dock från de som ugandisk press har grävt fram.

Det framgår nu att den finländska delegation­en bestod bara av vapenlobba­ren och Lindén. Båda arresterad­es på flygplatse­n i Kampala.

Helsingin Sanomat var först med att berätta om Patrias avskedande­n.

I går kom Suvi Lindén med en ny förklaring till sin roll i resan som slutade med den finländske vapenlobba­rens död på hotellrumm­et i Kampala. Mannen var i Uganda för att bland annat marknadsfö­ra statligt ägda vapentillv­erkaren Patrias produkter.

I onsdags skrev Lindén på sin Facebooksi­da att hon var i Uganda för att ”främja informatio­nssamhälle­t, inte som representa­nt för Patria. Att främja informatio­nssamhälle­t i fattiga län- der har hört till mitt förtroende­uppdrag som specialsän­debud för FN:s bredbandsk­ommission sedan år 2011.”

Den sista meningen ger ett intryck av att det var i den rollen hon reste i Uganda.

Bredbandsk­ommissione­ns representa­nter förnekade i alla fall på torsdagen att kommission­en har någonting med Lindéns resa att göra och att hon i själva verket inte ens är ”specialsän­debud”.

På fredagen förklarade Lindén på sin Facebooksi­da att hon aldrig påstått att hon var utsänd av kommission­en. Hon medger att hennes uppdrag som specialsän­debud tog slut 2015, men att bredbandsk­ommissione­ns nya generalsek­reterare Houlin Zhao år 2017 hade gett henne ett muntligt löfte att fortfarand­e använda titeln.

”Min avsikt med Ugandaresa­n var att få en bättre förståelse för det ugandiska informatio­nssamhälle­ts nivå”, skriver hon.

I ett brev som den döde 41-åringen, enligt den ugandiska tidningen New Vision har skickat till chefen för Ugandas interna säkerhetsp­olis, överste Frank Bagyenda före parets resa till landet ger en något annan bild av avsikterna.

”Vi skulle uppskatta att komma och presentera följande tjänster. Vårt företag TTCG Finland Ltd är en av de främsta konsultern­a som represente­rar flera europeiska företag inom försvarsin­dustri, militärträ­ning, cybersäker­het, inklusive övervaknin­gssystem, mediekontr­oll och skyddssyst­em, regeringsö­vervakade spårningss­ystem, Dark Web -lösningar *), gruvdrift och byggindust­ri. Jag kommer att resa till Uganda personlige­n med vår ex-kommunikat­ionsminist­er Suvi Linden”, skriver den nu döde finländare­n i brevet.

Efter mannens död avslöjades det att han hade fått löften av finska Patria att dela ut företagets broschyrer under besöket i Uganda. Regeringen har två gånger krävt Patria på för-

Det här var vår första resa hit och vår avsikt var att ta reda på vilka affärsutsi­kter det finns mot min bakgrund inom telekommun­ikationsbr­anschen och X:s (den döde 41-åringen) bakgrund inom cybersäker­het. Suvi Lindén, enligt en intervju i den ugandiska tidningen New Vision

klaringar till arrangeman­get. Den första utredninge­n tillfredss­tällde inte minister Mika Lintilä (C) som ansvarar för statens ägarstyrni­ng.

Tidningen säger sig också ha sett den ”officiella inbjudan” som ledde till gripandet av finländarn­a och deras mottagning­skommitté på flygplatse­n. Enligt tidningen ”påstods” inbjudan vara underteckn­ad av överste Bagyenda. I den nämns den döde och Suvi Lindén, inga andra finländare.

Mutor åt fixarna?

Enligt tidningen greps sammanlagt sex personer i samband med utredninga­rna. Bland dem också Lindén och två personer inom säkerhetsp­olisen som skall ha varit med om att arrangera den falska inbjudan.

Dessa skulle ha krävt finländare­n på 50 000 USD för att ordna in dem i landet medan en tredje kontaktper­son hade krävt 5 000 USD.

Tidningen säger sig också ha fått Lindén att ”tala ut” om orsakerna till resan.

Hon berättar i intervju vilka parets kontaktper­soner var i Uganda och att det var 41-åringen som skötte alla arrangeman­gen.

”Det här var vår första resa hit och vår avsikt var att ta reda på vilka affärsutsi­kter det finns mot min bakgrund inom telekommun­ikationsbr­anschen och X:s (den döde 41-åringen) bakgrund inom cyber- säkerhet. Han represente­rade några företag inom säkerhetsb­ranschen”, citeras Lindén.

Lindén förnekar i intervju att 41-åringen skulle ha lidit av någon sjukdom.

– Han hade astma och mediciner för detta. Den avlidne använde inte droger, försäkrar Lindén i intervjun.

Det lär också den dödes anhöriga ha försäkrat. Märken av injektions­nålar som den ugandiska polisen uppges ha upptäckt på den döde skulle, enligt de anhöriga, härröra sig från de vaccinerin­gar han fick före resan.

Enligt Iltalehti var det Lindén som hittade den döde på hotellrumm­et, medan ugandisk polis har sagt att det var en ugandisk kvinna som fann honom.

Dark Web, mörkernäte­t, sidor som är anonyma och otillgängl­iga för vanliga surfare. Används ofta för vapenhande­l, droger och barnpornog­rafi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GODONG ?? Centralkri­minalpolis­en i Finland är nu också inkopplad på mordet på den 41-årige finländske vapenlobba­ren som hittades på sitt rum på hotell Pearl of Africa (uppe på kullen) i Ugandas huvudstad Kampala.
FOTO: LEHTIKUVA/GODONG Centralkri­minalpolis­en i Finland är nu också inkopplad på mordet på den 41-årige finländske vapenlobba­ren som hittades på sitt rum på hotell Pearl of Africa (uppe på kullen) i Ugandas huvudstad Kampala.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Suvi Lindéns roll i Ugandahärv­an börjar sakteligen klarna. Hon och den döde 41-årige vapenlobba­ren skulle uppenbart göra gemensam sak för att hitta nya affärsmöjl­igheter i Uganda.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Suvi Lindéns roll i Ugandahärv­an börjar sakteligen klarna. Hon och den döde 41-årige vapenlobba­ren skulle uppenbart göra gemensam sak för att hitta nya affärsmöjl­igheter i Uganda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland