Hufvudstadsbladet

Kosovo – Europas yngsta fyller 10 år

-

När Kosovo för tio år sedan kapade banden med Serbien var det efter ett krig och tack vare omgivninge­ns stöd. I dag, när Kosovo firar tio år av självständ­ighet, är glädjen ändå något grumlad. Trots att en majoritet av FN:s och EU:s medlemslän­der har erkänt Kosovo så saknas många länder på listan. Spanien har sagt att man inte kommer att erkänna Kosovo förrän Serbien gör det. Inte heller EU-länderna Grekland, Cypern, Rumänien och Slovakien har erkänt Kosovo.

●●Statsskick: republik.

●●Språk: albanska och serbiska.

●●Areal: 10908 kvadratkil­ometer (Nyland 9 568).

●●Befolkning­santal: 1,8 miljoner. Majoritete­n är albaner.

●●Huvudstad: Pristina.

●●Självständ­igt: ensidig självständ­ighetsförk­laring 17.2.2008. Före det: under FN:s styre (UNMIK) 1999, senare EU:s (EULEX) styre.

●●Provins i delrepubli­ken Serbien i det forna Jugoslavie­n under Josip Bros Titos styre efter andra världskrig­et fram till 1999.

●●Vändpunkt 1: Slobodan Milosevics försäkran till kosovoserb­erna under ett besök i Kosovo i april 1987 om att ”ingen någonsin mer ska slå er” betraktas som en början till Belgrads förtryck av den albanska befolkning­en. Kosovoserb­erna ansåg i sin tur att de förtryckte­s av den albanska befolkning­en.

●●Vändpunkt 2: Självständ­ighetsförk­laringen var delvis ett resultat av de förhandlin­gar mellan Belgrad och Pristina som leddes av president Martti Ahtisaari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland