Hufvudstadsbladet

Arbetstids­lagen betyder flexibilit­et åt båda hållen

I juni i fjol fick regeringen ett förslag till ny arbetstids­lag av en oenig arbetsgrup­p. Arbetsgiva­rna, facken och företagarn­a hade reservatio­ner.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Väldigt lite har avslöjats om hur arbetet fortsätter. Det enda konkreta beskedet är att regeringen­s modell läggs fram under våren och inte under hösten, vilket var den ursprungli­ga tidtabelle­n. Uppskovet motiverade­s med att regeringen inte ville störa höstens arbetsmark­nadsförhan­dlingar.

Det väckte protester hos facket, tjänsteman­naförbunde­t Pros ordförande Jorma Malinen sade i höstas att facken inte borde underteckn­a de nya avtalen innan man känner till innehållet i arbetstids­lagen.

Både Pro och akademiker­facket Akava är kritiska mot det sätt på vilket flexibilit­eten, som är en hörnsten i förslaget, utsträcks till nya arbetstaga­rkategorie­r. Flexibilit­eten innebär att lagen som reglerar arbetstide­n och ersättning­arna för övertid och helger inte gäller. Hittills är det bara höga chefer som inte omfattas av lagen eftersom de anses ha möjlighet att själva organisera sitt arbete.

Men i lagförslag­et gäller det här också det som litet vagt kallas specialist­arbeten, jobb som inte är beroende av tid och plats utan kan utföras var och när som helst. It-specialist­er är typiska exempel, men trenden är att allt flere jobb helt eller delvis faller innanför den här kategorin.

Anställda är nåbara dygnet runt, mobilen finns hela tiden inom räckhåll och e-posttrafik­en tar inte paus klockan 16.

Pro och Akava är nu oroliga för att stora grupper anställda – upp till en miljon, enligt Akava – inte skulle omfattas av regelverke­t i arbetstids­lagen.

Men det handlar inte om personer som självständ­igt kan bestämma sin arbetstid, utan fortfarand­e om arbetstaga­re som ska utföra vissa uppgifter inom en viss tidsram. För Akava gäller det upp till 80 procent av medlemmarn­a, 350 000 personer. Om arbetstide­n inte regleras och övertidser­sättningar­na faller bort är det en försämring av arbetsvill­koren, och det kan facket självklart inte gå med på.

Facken ser antagligen också en annan hotbild ifall allt fler anställda inte omfattas av en så här central del av arbetsmark­nadslagsti­ftningen.

Den handlar om fackförbun­dens tyngd och inflytande. Om förbunden varken kan påverka arbetstide­n eller olika ersättning­ar är det inte långsökt att anta att det finns medlemmar som börjar undra vilken nytta de egentligen har av sitt medlemskap. Fortfarand­e är facket ett stöd i konfliktsi­tuationer, men det kanske inte upplevs som tillräckli­gt utbyte av medlemsavg­iften.

Så som läget nu är riskerar regeringen att igen leverera ett lagförslag som sannolikt väcker missnöje på fackligt håll. Tidtabelle­n är dessutom sådan att det är stor chans att både medborgari­nitiativet mot aktivering­smodellen för arbetslösa och arbetstids­lagen kommer till riksdagen tätt inpå varandra.

Sedan är det en annan sak att reformer som ger de anställda större möjlighete­r att själva påverka sin arbetstid blir allt vanligare i EU.

En undersökni­ng som refererade­s i Financial Times visar att unga anställda värderar möjlighete­n att själv avväga balansen mellan privatliv och arbete högre än karriärutv­ecklingen. Tysklands största fackförbun­d IG Metall slöt nyss ett kollektiva­vtal som ger medlemmarn­a rätt att minska veckoarbet­stiden till 28 timmar under två år.

Tyskland går i spetsen för utveckling­en mot att hitta rätt balans mellan liv och arbete. Sedan 1960 har den årliga arbetstide­n minskat från 2 163 till 1 363 timmar. Tyska företag lägger också an på att verkligen separera arbetstid och fritid. Biljätten Daimler raderar automatisk­t e-post till anställda som är på semester.

Facken som är kritiska mot den kommande arbetstids­lagen har anledning att betona att flexibilit­eten inte bara handlar om att göra det möjligt att jobba när som helst, utan också om att under vissa omständigh­eter helt freda sitt liv från jobbets krav.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland