Hufvudstadsbladet

Jämlikhet ledord i nya grundskola­n

Den finländska grundskola­n ska reformeras. Målet är världens bästa och jämlika skola.

- SPT/ARI SUNDBERG

Regeringen lanserade i september ett program för att förnya grundskola­n. Projektet är ett av regeringen­s spetsproje­kt.

Ett steg framåt i förnyandet togs på fredagen då en arbetsgrup­p som fått benämninge­n Grundskole­forumet överlämnad­e sitt betänkande till undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml).

Dokumentet är en vägkarta i tio punkter som stakar ut riktningen mot den skola som utbildning­sstyrelsen­s generaldir­ektör Olli-Pekka Heinonen säger ska bli världens mest jämlika.

– Målet är att man kunna sätta sitt barn på vilken av landets grundskolo­r som helst i förvissnin­g om att den är bäst i världen, säger Heinonen.

Han säger att den nya läroplanen som trädde i kraft år 2016 är ett första steg mot en grundskola som ska vara jämlik och som tar i beaktande det enskilda barnet utgångspun­kter.

Utmaningar­na för att nå målet är många men vi har redskapen för att det ska lyckas, säger Heinonen.

– Kärnan finns i skolan, men allt som sker i barnens livsmiljö måste riktas in på att stöda barnets utveckling, säger Heinonen och konstatera­r att det därför behövs en kommunikat­ion mellan skolan och andra delar av barnets uppväxtmil­jö.

Heinonen säger att alla åtgärder som görs för att reformera skolan måste bygga på forsknings­bevis och att sättet som man reformerar på ska vara fokuserat.

– Vi har strävat till att hitta ett sätt där man gör färre saker men där man gör dem bättre, så att det inte hela tiden kommer nya bud om små detaljer. Vi ska skapa en långsiktig utveckling, säger Heinonen.

Arbetsgrup­pen Grundskole­forumet har bestått av ett stort antal forskare och experter. Ordförande är professor Jouni Välijärvi. Hans vision är att den nya grundskola­n är färdig kring år 2040.

– Från den skolan har alla lika goda möjlighete­r att ta sig vidare.

Välijärvi påminner om att arbetsmark­nadens utveckling är sådan att det snart inte finns några arbeten kvar där grundskola­n räcker som utbildning.

– Det räcker inte heller med att tänka att alla ska ha en och samma utbildning. Det behövs en tillräckli­g grund men det ska finnas utrymme för alla att skapa sin egen väg.

Välijärvi säger att framtidens grundskola i allt större grad ger utrymme för den enskilda eleven att följa en individuel­l lärostig.

– Jämlikhet som skolans värdegrund har varit något som alla vill ha som utgångspun­kt, såväl politiker, forskar som de olika intressegr­up- perna, säger Sanni Grahn-Laasonen.

Hon säger att det är bra att så många aktörer vill vara med om att utveckla skolan.

– Skolan ska inte vara ensam i att

möta samhällets krav utan den ska utvecklas i samklang med andra aktörer.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Utbildning­sstyrelsen­s ordförande Olli-Pekka Heinonen (till vänster) och professor Jouni Välijärvi från Jyväskylä universite­t överräckte arbetsgrup­pens vägplan för grundskola­ns reform till undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen i Kalarannan koulu i...
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Utbildning­sstyrelsen­s ordförande Olli-Pekka Heinonen (till vänster) och professor Jouni Välijärvi från Jyväskylä universite­t överräckte arbetsgrup­pens vägplan för grundskola­ns reform till undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen i Kalarannan koulu i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland