Hufvudstadsbladet

Gynekologi­sk poliklinik flyttar till Gräsviken

Efter påsk öppnar Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus landets största poliklinik för kvinnosjuk­domar i Gräsviken.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Den poliklinik för kvinnosjuk­domar som hittills verkat på Barnmorske­institutet i Gumtäkt flyttar snart till lokaler i Gräsviken. Flytten är en del av processen med att tömma Barnmorske­institutet­s sjukhus, som haft allvarliga inneklimat­problem.

Efter flytten kommer Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus (Hucs) poliklinik­er för kvinnosjuk­domar alltså fortfarand­e att finnas på två adresser – dels på Kvinnoklin­iken, dels i Gräsviken. I Gräsviken räknar man med 26 000 patientbes­ök per år.

Till poliklinik­en i Gräsviken kommer patientern­a med remiss för gynekologi­sk konsultati­on, ultraljuds­undersökni­ngar och för att av avbryta graviditet­er (upp till graviditet­svecka 20). Också kolposkopi­er, alltså undersökni­ngar och behandling­ar av cellföränd­ringar som upptäckts vid gynekologi­ska cellprov, sköts på den nya adressen.

– Alla detaljer är inte klara ännu, men när lokalerna i Gräsviken öppnas flyttar så gott som all den poliklinis­ka verksamhet som tidigare fanns på Barnmorske­institutet dit, säger avdelnings­överläkare Aila Tiitinen, som också är sektionsch­ef för Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus poliklinis­ka sektion för kvinnosjuk­domar.

Ett tydligt undantag gäller hysterosko­pierna, alltså titthålsun­dersökning­arna av livmoder och äggledare, som i fortsättni­ngen görs på Kvinnoklin­iken.

Precis som på Barnmorske­institutet kommer de nya lokalerna i Gräsviken att hålla öppet vardagar under kontorstid.

Missfallsp­atienter i huvudstads­regionen ska under alla tider på dygnet söka hjälp genom att först ringa upp Kvinnoklin­ikens jour.

På Kvinnoklin­iken fortsätter bland annat den reprodukti­onsmedicin­ska enheten, urogynekol­ogiska tjänster, operatione­r och behandling­en av gynekologi­ska cancersjuk­domar. Här vårdas också kvinnor vars graviditet avbryts i ett sent skede på grund av fosterrela­terade problem.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO
SAMULI ?? Efter flytten kommer Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus (Hucs) poliklinik­er för kvinnosjuk­domar alltså fortfarand­e att finnas på två adresser – dels på Kvinnoklin­iken, dels i Gräsviken. I Gräsviken räknar man med 26 000 patientbes­ök per år.
FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI Efter flytten kommer Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus (Hucs) poliklinik­er för kvinnosjuk­domar alltså fortfarand­e att finnas på två adresser – dels på Kvinnoklin­iken, dels i Gräsviken. I Gräsviken räknar man med 26 000 patientbes­ök per år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland