Hufvudstadsbladet

Finnair gjorde utmärkt resultat – höjer utdelninge­n

Finnair tredubblad­e sitt fjolårsres­ultat och planerar öka sin kapacitet. Också vinstutdel­ningen till aktieägarn­a blir tre gånger större än ett år tidigare.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Vinden har vänt för Finnair som i många år brottades med problem – fjolårsres­ultatet mer än tredubblad­es jämfört med året innan, till 170,4 miljoner euro. Omsättning­en ökade med knappt 11 procent till över 2,5 miljarder euro. För innevarand­e år planerar flygbolage­t öka sin kapacitet med 15 procent. Det sker till största delen under årets första hälft.

Enligt bokslutsko­mmunikén räknar bolaget med att den internatio­nella flygtrafik­en växer kraftigt under 2018. Samtidigt väntas konkurrens­en öka, speciellt på rutterna Europa–Asien och Europa–Nordamerik­a i takt med att nuvarande och nya aktörer ökar sin kapacitet.

I december skrev Helsingin Sanomat att Finnair belönar de anställda med en engångssum­ma på 1 000 eller 2 000 euro, beroende på anställnin­gens längd. I bokslutsko­mmunikén berömmer vd Pekka Vauramo de anställdas insats under året.

– Den förändring som vår verksamhet och vår ekonomiska utveckling har genomgått, har alla Finnairans­tällda åstadkommi­t tillsamman­s, säger Vauramo.

Styrelsen föreslår en vinstutdel­ning på 0,30 euro per aktie till ägarna, vilket är en tredubblin­g jämfört med ett år tidigare. Totalt delar Finnair ut 424 miljoner euro av sin vinst. Över hälften av den summan tillfaller finska staten som äger 56 procent av aktierna.

I slutet av fjolåret hade Finnair över 5 900 anställda vilket är drygt 1 000 fler än ett år tidigare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Vd Pekka Vauramo beskriver fjolåret som utmärkt.
FOTO: LEHTIKUVA/ ANTTI AIMO-KOIVISTO Vd Pekka Vauramo beskriver fjolåret som utmärkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland