Hufvudstadsbladet

Brist på arbetskraf­t hindrar företag från att växa

Utsikterna är fortfarand­e goda för små och medelstora företag, men tillväxten avtar. Många organisati­oner lider just nu av brist på kompetent arbetskraf­t, visar en ny undersökni­ng.

- SPT

Enligt SMF-företagsba­rometern har de små och medelstora företagen positiva förväntnin­gar på konjunktur­en, och drygt 40 procent tror på en bra utveckling under 2018. Över hälften av företagen upplever däremot att tillgången på kompetent arbetskraf­t begränsar tillväxten. Det här betyder att det skett en förändring under det senaste året, och att behovet av kompetent arbetskraf­t nu upplevs som större. SMF-företagsba­rometern är gjord av Företagarn­a i Finland, Finnvera och Arbetsoch näringsmin­isteriet. SMF står för små och medelstora företag.

– Andelen har ökat klart jämfört med för ett år sedan, och det är ett allvarligt bekymmer. Det här sänder ett starkt budskap om behov av reformer i utbildning­ssystemet och på arbetsmark­naden, säger Mikael Pentikäine­n, vd för Företagarn­a i Finland, i ett pressmedde­lande.

Många av företagen försöker bli framgångsr­ika genom att satsa internatio­nellt, och drygt en femtedel av SMF-företagen bedriver redan någon form av verksamhet utomlands. Av de starkt tillväxtor­ienterade företagen söker så många som 50 procent tillväxt utomlands.

Företagen investerar också friskt. Under det senaste året har drygt 75 procent av SMF-företagen investerat i maskiner, programvar­a och informatio­nsteknik.

– Två tredjedela­r av alla nya arbetstill­fällen uppstår i små och medelstora företag, säger näringsmin­ister Mika Lintilä (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland