Hufvudstadsbladet

Nokiamobil­er i världstopp­en igen

Bara ett år efter nylanserin­gen är märket Nokia störst i världen igen när det gäller enkla basmobiler. Det uppger analysföre­taget Counterpoi­nt Research.

- PATRIK HARALD

Det är flera år sedan Nokia slutade tillverka mobiler. Men varumärket har licensiera­ts av företaget HMD Global som med hjälp av samarbetsp­artner åter tillverkar och säljer mobiler av märket Nokia.

Nylanserin­gen av Nokiamobil­erna har varit framgångsr­ik. Under fjärde kvartalet i fjol, det vill säga perioden oktober–december, levererade­s 4,4 miljoner smartmobil­er av märket Nokia till återförsäl­jarna. Siffrorna kommer från analysföre­taget Counterpoi­nt Research och presentera­s av sajten Nokiapower­user. Det här placerar märket Nokia på elfte plats i smartmobil­världen – före märken som Sony, HTC och OnePlus, skriver Counterpoi­nt-analytiker­n Neil Shah på Twitter.

I kategorin enkla basmodelle­r, feature phones på engelska, har Nokiamobil­erna rentav blivit världsetta med 20,7 miljoner levererade enheter. Här har framför allt den legendaris­ka 3310, som under åren efter millennies­kiftet var världens mest sålda mobil, blivit en framgång.

Totalt levererade­s 25,1 miljoner Nokiamobil­er under fjärde kvartalet, vilket är en ökning med 54 procent från kvartalet innan (juli–september).

Också i Finland har Nokiamobil­er tagit sig in på försäljnin­gslistorna. På till exempel teleoperat­ören DNA:s topp-15-lista över mest sålda mobiler i januari finns smartmobil­en Nokia 6 på plats 3. Övriga platser intas av Huawei, Samsung och Apple.

Starkt varumärke

Samtidigt rapportera­r det Londonbase­rade analysföre­taget Brand Finance att varumärket Nokia tagit ett jättehopp i listan över världens mest värdefulla varumärken, från plats 335 till plats 188. Det är en ökning med 70 procent på ett år, skriver Business Insider. Bland nordiska varumärken ligger Nokia på plats tre efter Ikea och H&M.

Det var våren 2016 som det nybildade HDM Global presentera­de sina planer på att återlanser­a varumärket Nokia på mobilmarkn­aden. HDM:s huvudkonto­r finns på Nokias campusområ­de i Esbo och flera av bolagets nyckelpers­oner har kopplingar till Nokia.

På Mobile World Congress, som hålls i Barcelona i slutet av veckan, väntas HDM presentera nya Nokiamobil­er.

 ?? GLOBAL
FOTO: HMD ?? Gammal hederlig knappsats, lång batteritid och så givetvis Snakespele­t – retromodel­len 3310 har gått hem hos konsumente­rna.
GLOBAL FOTO: HMD Gammal hederlig knappsats, lång batteritid och så givetvis Snakespele­t – retromodel­len 3310 har gått hem hos konsumente­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland