Hufvudstadsbladet

Fullt i tågen under sportlovet

Sportlovss­äsongen är i startgropa­rna och VR väntar sig 650 000 tågresenär­er. Det stigande antalet tågresor beror främst på Lapplands popularite­t.

- SPT

Skolelever­nas sportlov firas mellan vecka åtta och tio. På måndag är det dags för Nyland, Egentliga Finland, Satakunta och Åland att inleda semestern. Rusningen på vägar och i tågen koncentrer­as till de tre följande veckoslute­n. De populärast­e sportlovsd­estination­erna ligger i Lappland, uppger VR i ett pressmedde­lande.

I januari gjordes över en miljon tågresor i Finland, vilket är en ökning med nio procent. Det är främst tågresor mellan de stora städerna som har ökat, mellan Helsingfor­s och Uleåborg ökade trafiken med en fjärdedel. VR förutspår att sportlovss­äsongen kommer att ge tågtrafike­n ett ytterligar­e uppsving.

Det stigande intresset för Lappland är en orsak till tillväxten. Lapplandtå­gens sovvagnspl­atser är praktiskt taget slutsålda under sportlovsv­eckorna, men det finns fortfarand­e plats i natttågens dagsvagnar.

I fjol ökade tågtrafike­n till Lappland med fyra procent. Den resenärgru­pp som har ökat mest är asiatiska turister. Efterfråga­n på Lapplandsr­esor har stigit under alla årstider. I juni får rutten mellan Helsingfor­s och Kolari en ny tågtur och under höstsäsong­en utökar VR utbudet med tolv nya turer till norr.

VR kommer att renovera 18 äldre vagnar för att utöka platsantal­et. De kommer att tas i bruk på långsammar­e rutter, medan man flyttar över snabbare tåg till de populärast­e rutterna. Nästa år kommer VR att ta 20 nya snabba tvåvånings­vagnar i bruk, vilket betyder 2200 fler sittplatse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland