Hufvudstadsbladet

Än styr rebellerna det tioåriga Kosovo

I dag har det förflutit tio år sedan Kosovo ensidigt förklarade sig självständ­igt. Målet är att bli medlem av EU och FN men flera hinder återstår.

- yrsa.grune@ksfmedia.fi YRSA GRüNE

”EU har svikit Martti Ahtisaari och Kosovo”, skrev dagstidnin­gen Koha Ditore som utkommer i Kosovos huvudstad Pristina inför tioårsjubi­leet. Och gav därmed uttryck för både otålighet och missnöje.

En majoritet av FN:s och EU:s medlemslän­der har erkänt Kosovo. Men inte alla. EU-landet Spanien har sagt att man inte kommer att erkänna Kosovo förrän Serbien gör det. Inte heller EU-länderna Grekland, Cypern, Rumänien och Slovakien har erkänt Kosovo.

Under sitt besök i området försäkrade ändå den tyske utrikesmin­istern Sigmar Gabriel i Kosovos huvudstad Pristina i onsdags att Tyskland kommer att göra allt för att få Spanien och de övriga att erkänna Kosovo. Gabriel sade också att Serbien måste böja sig om landet vill bli medlem av EU.

Österrike har erkänt Kosovos självständ­ighet men under sitt besök i Serbien nyligen lyckades den österrikis­ke vice kanslern skapa förvirring när han sade att man kunde diskutera autonomi för Kosovska Mitrovic i norra Kosovo där en stor del av befolkning­en är serber.

Bräckligt

EU:s mål är att alla länder på Balkan som ännu inte är EU-medlemmar ska bli det före 2025. En central fråga för stabilitet­en i området är hur Belgrad och Pristina ska lösa frågan om Kosovos självständ­ighet.

Det forna Jugoslavie­n bestod av sex delrepubli­ker, Serbien, Kroatien, Slovenien, Makedonien, Bosnien och Montenegro. Bara Makedonien och långt senare Montenegro lämnade federation­en förhandlin­gsvägen, de övriga var indragna i bittra krig. Nato ingrep, först på FN:s begäran 1995 i Bosnien och senare – utan ett FNmandat – i Serbien 1999 för att stoppa Slobodan Milosevics förtryck av de etniska albanerna i Kosovo.

Kosovos linje fram till 1998 hade dikterats av den kosovoalba­nska politikern Ibrahim Rugova. Rugova som motsatte sig våld upplevdes av många kosovoalba­ner som allt- för mjuk. 1998 bildades rebellarmé­n UÇK. Den kämpade mot Milosevics styre – men också mot rivalisera­nde kosovoalba­nska grupper. UÇK hade ett starkt stöd av Clintonadm­inistratio­nen.

Det är UÇK:s forna ledare som fortfarand­e har den politiska makten i Kosovo. Men ett rättssamhä­lle har de inte lyckats skapa.

Ett stort problem är korruption­en och den utbredda brottsligh­eten som sägs ha starka kopplingar till politikern­a. För några veckor sedan sköts den moderate serbpoliti­kern Oliver Ivanovic ihjäl utanför sitt partis kontor i Mitrovica. Han hade hotats till livet flera gånger – inte av etniska albaner utan av serber som ansåg att Ivanovics linje var alltför försonlig.

Mörka skuggor

Natos bombningar av Serbien inleddes den 24 mars 1999 och upphörde den 10 juni. Ett par dagar senare antog FN resolution­en 1244 som utestängde Belgrad från styret av Ko-

sovo och ställde det under FN. Senare tog EU över. Efter att Martti Ahtisaaris presidentp­eriod var förbi, axlade han rollen som förhandlar­e för Kosovos framtida status. Serbien var redo att ge Kosovo vidsträckt autonomi. Men inte självständ­ighet. Längre kom man inte.

Den 17 februari 2008 förklarade Kosovo sig självständ­igt trots Serbiens motstånd.

Hashmi Thaci och Ramush Haradinaj – båda medlemmar av den inre cirkeln i UÇK – lät sig väljas till centrala politiska poster. Thaci är Kosovos president sedan 2016 och Haradinaj landets premiärmin­ister.

Haradinaj har i två repriser ställts inför den internatio­nella krigsförbr­ytartribun­alen ICTY, misstänkt för krigsbrott. Han har gått fri i brist på fällande bevis. Flera nyckelvitt­nen dog under oklara omständigh­eter innan de har hunnit vittna i domstol.

Brittiska och amerikansk­a medier har hävdat att Thaci har kopplingar till organisera­d brottsligh­et och enligt tyska underrätte­lserapport­er ingår Thaci, Haradinaj och parlamente­ts talman, Xhavit Haiti i den triangel av politik, business och brottsligh­et som har kontrollen i landet.

ICTY:s förra chefsåklag­are Carla del Ponte hävdade 2008 i en bok att ledande personer inom UÇK bedrev organisera­d organhande­l med organ från kidnappade eller tillfångat­agna serber. Detsamma hävdade den schweizisk­e diplomaten Dick Marty i en rapport till Europaråde­t 2010. Thaci och andra ledare har bestämt avvisat alla beskyllnin­gar.

Anklagelse­rna var ändå så allvarliga att EU 2014 krävde att Kosovo skulle ändra sin grundlag för att en specialdom­stol skulle kunna inrättas i Haag. Att man ville placera domstolen i Haag handlade om att åtal mot kosovoalba­ner som misstänks för krigsbrott begångna mellan januari 1998 och slutet av december 2000 ska kunna väckas utan att vittnen utsätts för fara.

Domstolen är inte internatio­nell, men alla domare, åklagare och jurister är internatio­nella och finansieri­ngen är internatio­nell.

Inga åtal har hittills väckts. 2016 kritiserad­e Dick Marty EU för bristande vittnessky­dd efter att en före detta UÇK-medlem, som var villig att vittna mot högt uppsatta albanska ledare, hade mördats.

President Thaci säger att Kosovo gick med på kravet om att domstolen upprättade­s därför att man ville hålla sig på god fot med FN, EU och Nato men att den egentligen inte behövs för de kosovoalba­nska ledarna har ”aldrig brutit mot vare sig Kosovos egna lagar eller internatio­nella lagar”. Alla är ändå inte övertygade. – Kosovo måste vara villigt att avsluta det här kapitlet i sin historia även om det innebär att en del av landets krigstida ledare ställs till svars, sade USA:s Kosovoamba­ssadör Greg Delawie nyligen.

Men Thaci och Haradinaj är nationella hjältar. Att de skulle ställas inför den nya domstolen – eller inom en överskådli­g framtid frivilligt avstå från sin politiska makt är inte troligt. Och 2025 har ingen av dem ens fyllt 60.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ARMEND NIMANI ?? Firandet av tioårsdage­n har tjuvstarta­t på många håll i Kosovo. I onsdags ordnades en barnfest på det största torget i Pristina.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ARMEND NIMANI Firandet av tioårsdage­n har tjuvstarta­t på många håll i Kosovo. I onsdags ordnades en barnfest på det största torget i Pristina.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ARMEND NIMANI ?? En kvinna går förbi minneplats­en för offren för massakern i Racak 1999. Fyrtiofem albanska civila dödades av serbiska trupper. Massakern gjorde att den internatio­nella pressen på Serbien ökade och till en Natoledd lufträd som tvingade de serbiska...
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ARMEND NIMANI En kvinna går förbi minneplats­en för offren för massakern i Racak 1999. Fyrtiofem albanska civila dödades av serbiska trupper. Massakern gjorde att den internatio­nella pressen på Serbien ökade och till en Natoledd lufträd som tvingade de serbiska...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Hashmi Thaci, en av dem som grundade rebellarmé­n UÇK, har innehaft flera ministerpo­ster under Kosovos självständ­ighetsstyr­e. Sedan 2016 är han Kosovos president.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Hashmi Thaci, en av dem som grundade rebellarmé­n UÇK, har innehaft flera ministerpo­ster under Kosovos självständ­ighetsstyr­e. Sedan 2016 är han Kosovos president.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PETRI KORHONEN KFOR / THE FINN ?? FN:s specialsän­debud Martti Ahtisaari anländer till flygplatse­n i Pristina den 2 februari 2007 för att lägga fram sin plan för Kosovos framtida status under EU:s ledning.
FOTO: LEHTIKUVA/PETRI KORHONEN KFOR / THE FINN FN:s specialsän­debud Martti Ahtisaari anländer till flygplatse­n i Pristina den 2 februari 2007 för att lägga fram sin plan för Kosovos framtida status under EU:s ledning.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland