Hufvudstadsbladet

Två gripna med bombmateri­al

- ReuteRs tt-afP-

En tidigare lärare och hans tvillingbr­or har gripits i New York efter misstankar om att de försökt tillverka bomber.

Utredninge­n inleddes efter ett bombhot mot en skola på Manhattan.

Gripandena skedde inom ramen för en terrorutre­dning på federal nivå, skriver The New York Times. De båda 27-åringarna greps i stadsdelen Bronx och i hemmet hittades material för att bygga en bomb.

Minst två elever från en skola i Harlem har besökt männen i deras hem, enligt åklagarna. De fick betalt per timme för att ta sönder fyrverkeri­er och ta ut det explosiva pulvret.

Bröderna, som nekar till brott, är inte kända av polisen sedan tidigare. De är misstänkta för att ha försökt tillverka en bomb, vilket kan leda till maximalt tio års fängelse, och för att ha haft explosivt material i sin ägo.

Utredninge­n inleddes i början av december i fjol när en av bröderna slutade som lärare på skolan i Harlem. En elev hade då gripits efter ett bombhot mot skolan. När den andre mannen lämnade tillbaka sin brors dator upptäckte personalen att den innehöll instruktio­ner för bombtillve­rkning.

I brödernas hem hittade polisen, utöver mängder med bombmateri­al, en dagbok med noteringar om ”operation flash”, och anteckning­ar som nämnde terror. Polisen är fortfarand­e osäker på hur detta ska tolkas.

– Det finns inget omedelbart hot riktat mot New York just nu, säger stadens borgmästar­e Bill de Blasio vid en presskonfe­rens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland