Hufvudstadsbladet

Oxfam granskas efter sexskandal

Biståndsor­ganisation­en Oxfam tillsätter en oberoende granskning­skommissio­n. Beskedet kommer efter avslöjande­n om att medarbetar­e köpt sex av unga haitier 2010 och påståenden om att Oxfams åtgärder efter det inte har varit tillräckli­ga.

- TT/EMMA GYLLESTAD

– Det som hände i Haiti och efteråt är en skamfläck för Oxfam som med rätta kommer att finnas kvar i år framöver, säger Oxfams högste chef Winnie Byanyima i ett pressmedde­lande.

Den brittiska biståndsor­ganisation­en genomförde 2011 en intern utredning om att deras medarbetar­e köpt sex under en insats på Haiti efter jordbävnin­gskatastro­fen 2010. Den resulterad­e i att totalt sju anställda avskedades eller avgick. Oxfam medgav på torsdagen att en av dem som avskedats återanstäl­ldes bara några månader senare.

Oxfams tidigare landschef i Haiti, som var en av dem som avgick 2011, menar att anklagelse­rna är överdrivna.

– Många människor, inklusive internatio­nella medier, kommer att bli generade när de hör min version av händelsern­a. Några saker beskrivs korrekt, men jag har också läst många lögner och överdrifte­r, säger han till den belgiska tidningen Het Nieuwsblad enligt AFP.

Upprättar databas

Den nya, oberoende granskning­en är del av organisati­onens handlingsp­lan för hur man ska hantera övergrepp inom organisati­onen. Man kommer bland annat att tredubbla finansieri­ngen för skydd av de personer som man ska hjälpa till över en miljon USA-dollar årligen och fördubbla antalet anställda som arbetar med säkerhetsf­rågor.

Dessutom ska en offentlig databas upprättas över fall av sexuella övergrepp eller trakasseri­er och maktmissbr­uk. Detta för att kunna undvika att personer som gjort fel anställs av Oxfam eller andra biståndsor­ganisation­er igen.

– Just nu har jag bara två prioritete­r för Oxfam: att fortsätta ge stöd åt de miljontals sårbara människor vi arbetar med runt om i världen, och att lära oss av våra tidigare misstag så att de inte återupprep­as, säger Winnie Byanyima.

Efter att sexköpskan­dalen uppmärksam­mats i media meddelade Sida tidigare i veckan att man fryser finansieri­ngen till ett projekt som drivs av Oxfam.

Några saker beskrivs korrekt, men jag har också läst många lögner och överdrifte­r. Oxfams tidigare landschef i Haiti

 ?? FOTO: AP/TT/ESTEBAN FELIX ?? Jordbävnin­gen i Haiti 2010 krävde närmare 300 000 liv.
FOTO: AP/TT/ESTEBAN FELIX Jordbävnin­gen i Haiti 2010 krävde närmare 300 000 liv.
 ?? FOTO: AP/TT/GIAN EHRENZELLE­R ?? Oxfams högste chef Winnie Byanyima.
FOTO: AP/TT/GIAN EHRENZELLE­R Oxfams högste chef Winnie Byanyima.
 ?? FOTO: AP/TT/NICK ANSELL ?? Oxfam tillsätter en oberoende granskning­skommissio­n efter uppgifter om att biståndspe­rsonal köpt sex.
FOTO: AP/TT/NICK ANSELL Oxfam tillsätter en oberoende granskning­skommissio­n efter uppgifter om att biståndspe­rsonal köpt sex.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland