Hufvudstadsbladet

Sexköp och övergrepp

-

●●Skandalen briserade sedan The Times skrivit om att Oxfam 2011 utrett anklagelse­r mot biståndspe­rsonal som påstås ha sexuellt utnyttjat unga haitier efter jordskalve­t 2010, då närmare 300 000 människor omkom. Sju personer avskedades eller avgick i samband med utredninge­n 2011.

●●Det påstås även att några av sexarbetar­na varit minderårig­a. Enligt Oxfam har dessa påståenden undersökts men inte bevisats.

●●Hjälporgan­isationen ska inlednings­vis ha försökt att mörklägga skandalen, rapportera­de The Times.

●●När organisati­onens vicechef avgick i måndags sade hon att en tidigare landschef i Tchad fått fortsätta att arbeta i Haiti, trots att anklagelse­r om sexköp med koppling till honom och hans medarbetar­e varit kända. Händelsern­a i Tchad är från 2006.

●●I veckan kom även uppgifter om att personer ur Oxfams personal vittnat om att medarbetar­e begått sexuella övergrepp i Sydsudan.

●●Sedan utredninge­n av händelsern­a i Haiti 2011 uppger Oxfam att man har vidtagit flera åtgärder – exempelvis en uppförande­kod för alla Oxfamanstä­llda, som förbjuder sexköp och kränkande behandling.

●●– Vi har nästan 10 000 medarbetar­e över världen som arbetar i mer än 90 länder. Majoritete­n av dem gör rätt … (Men) jag vet att vi har ett poröst system som har lockat folk som inte delar våra värderinga­r, säger Oxfams högste chef Winnie Byanyima i en intervju med BBC. Källor: AFP, Reuters, The Times, The Observer, BBC, Oxfam

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland