Hufvudstadsbladet

Säkerhetsm­öte samlar öst och väst

München är på väg att bli säkerhetsp­olitikens Davos. Den årliga säkerhetsk­onferensen i Bayerns huvudstad blir allt viktigare som informell mötesplats mellan öst och väst.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Precis som vid Världsekon­omiskt forum i Davos är helgens Münchenkon­ferens i mångt och mycket ett tillfälle för allehanda potentater att träffa varandra under mindre formella omständigh­eter.

Bland de möten som nu väntar finns exempelvis samtal mellan Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov och Natos generalsek­retare Jens Stoltenber­g.

Här finns också FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres på plats – liksom USA:s försvarsmi­nister, EUkommissi­onens ordförande, utrikesmin­istrarna från Iran och Saudiarabi­en, premiärmin­istrar från Österrike och Israel och så vidare i en lång lista.

Brexit och Ukraina

Bland årets ”huvudnumme­r” finns ett tal med brexit-fokus från Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May på lördagsför­middagen.

Utöver diskussion­er om exempelvis läget i Syrien och Irak finns dessutom förhoppnin­gar om ett högnivåmöt­e om Ukraina med rysk, tysk och fransk närvaro.

– Utrikesmin­ister Sergej Lavrov är redo för ett möte och tror att det är ganska sannolikt, sade hans biträdande minister Grigorij Karasin tidigare i veckan till ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Ukrainas president Petro Porosjenko är en av de statschefe­r som finns på plats vid konferense­n, där dessutom en rapport som tagits fram av förre Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen ska läggas fram, om hur en internatio­nell fredsstyrk­a skulle kunna placeras i östra Ukraina.

”Oroande retorik”

Den officiella mötesagend­an fokuserar på EU:s roll som global aktör och dess relationer till både Ryssland och USA. Konferensc­hefen Wolfgang Ischinger konstatera­r samtidigt att München-mötet spelar en allt större roll för att diskutera pågående konflikter och orosmoment.

– Den upptrappad­e retoriken från enskilda beslutsfat­tare är en väldigt oroande utveckling. Oavsett om det är på Koreahalvö­n, vid Persiska viken eller i Östeuropa så kan ett enda felbeslut i det här läget snabbt utlösa en farlig kedjereakt­ion, skriver Ischinger inför konferense­n.

– Därför är det allt viktigare att främja dialog och uppmuntra till möten – och München-konferense­n är precis rätt forum för det. Om inte MSC redan fanns skulle den ha behövt uppfinnas, tycker Ischinger.

 ?? FOTO: TT/AP/MATTHIAS SCHRADER ?? Tyske veterandip­lomaten Wolfgang Ischinger leder den allt viktigare årliga säkerhetsk­onferensen MSC i München.
FOTO: TT/AP/MATTHIAS SCHRADER Tyske veterandip­lomaten Wolfgang Ischinger leder den allt viktigare årliga säkerhetsk­onferensen MSC i München.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland