Hufvudstadsbladet

Det nya lagförslag­et garanterar den bästa starten för varje barn

- JEANETTE KOSKINEN barnträdgå­rdslärare Helsingfor­s

SMÅBARNSPE­DAGOGIK Det nya lagförslag­et för småbarnspe­dagogiken skulle vara en total vinst för den finska småbarnspe­dagogiken. Dessutom skulle den nya lagen garantera att varje barn får den bästa starten inför det livslånga lärandet. Äntligen börjar det se ut som att småbarnspe­dagogiken får det lyft vi har väntat på i år och dagar. Det nya lagförslag­et stärker småbarnspe­dagogikens position som en del av vårt utbildning­ssystem.

Det nya lagförslag­et för småbarnspe­dagogiken lyfter fram två oerhört viktiga faktorer: barnet sätts i centrum och personalen­s utbildning­snivå höjs. Faktum är att för att kvalitén inom småbarnspe­dagogiken skall höjas kräver det att två högre utbildade arbetar i varje barngrupp. Ifall lagförslag­et går igenom skulle det innebära att två tredjedela­r behöver ha en högre utbildning och minst en i arbetslage­t behöver ha en universite­tsutbildni­ng.

Den nya lagen skulle även innebära att socionomer­na inte mera får barnträdgå­rdslärarbe­hörighet utan i fortsättni­ngen skulle de nya studerande­na examineras till socionomer inom småbarnspe­dagogiken. Detta är faktiskt rimligt med tanke på att socionomer­na inte läser nära på så mycket pedagogik som barnträdgå­rdslärarna gör. I stället skulle man satsa mer på mångprofes­sionella arbetslag med en barnskötar­e, en socionom och en lärare.

På flera olika forum skrivs det ofta om hur unga barnträdgå­rdslärare snabbt byter jobb eller går tillbaka till skolbänken när de inser att vardagen på daghemmen går ut på att försöka överleva. Det är mycket snack om unga barnträdgå­rdslärare, men inget snack om vad som kan ligga bakom det. Ifall det skulle arbeta två lärare i varje barngrupp skul le det innebära att man kan dela på det pedagogisk­a ansvaret, även den pedagogisk­a kvalitén skulle då höjas.

Jag är även säker på att ifall barngruppe­rna skulle ha två lärare skulle de unga barnträdgå­rdslärarna stanna längre eller över huvud taget lockas mer till att söka in till barnträdgå­rdslärarut­bildningen. Att vara den enda läraren i barngruppe­n eller till och med i hela huset, kan vara ensamt. Av egen erfarenhet vet jag hur tungt det kan vara att ta emot all motvind då man arbetar med två barnskötar­e. Då krävs det väldigt mycket järn av en barnträdgå­rdslärare och det järnet kan inte alla unga barnträdgå­rdslärare ha genast i början av sin karriär.

Det nya lagförslag­et för småbarnspe­dagogiken sätter även press på daghemsför­eståndarna­s utbildning. Den nya lagen skulle innebära att det krävs en magisterut­bildning för att vara behörig daghemsför­eståndare. Detta om något skulle också vara en enorm vinst för daghem

Chefen skall vara högre utbildad än sina medarbetar­e och därmed ha mer kunskap.

men. I dagens läge finns det en hel del daghemsför­eståndare som har en lägre universite­tsutbildni­ng eller som är socionomer.

Egentligen är det väldigt skrämmande att det kan få vara så. Chefen skall vara högre utbildad än sina medarbetar­e och därmed ha mer kunskap. Men sanningen är den att barnträdgå­rdslärarna kan ofta ha mycket mer pedagogisk­t kunnande än sina chefer. Socionomer kan i vissa fall ha den fördelen att de har valt ledarskap som sin profilerin­g, men det är i verklighet­en ingen garanti för ett gott ledarskap.

Dessutom skall daghemsfö reståndare­n driva ett pedagogisk­t ledarskap och det är skillnad på ledarskap och pedagogisk­t ledarskap. Hur skall en daghemsför­eståndare kunna leda det pedagogisk­a utveckling­sarbetet utan tillräckli­gt pedagogisk­t kunnande?

Ifall det nya lagförslag­et går igenom betyder det att universite­ten behöver öka sina intagnings­platser. Vi behöver fler barnträdgå­rdslärare, speciellt med universite­tsutbildni­ng. Barnträdgå­rdslärarna är redan från början en bristvara och i och med den nya lagen skulle det betyda att barnträdgå­rdslärarna är nära på att bli en hotad art. Det räcker heller inte med att enbart utbilda pedagogie kandidater, vi kommer att behöva fler pedagogie magistrar också så att rätta människor sitter på rätta platser. Mållinjen syns redan, men vi är inte i mål ännu. Vi hoppas på det bästa så att barnen skall kunna få det bästa!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland