Hufvudstadsbladet

”Allmogen, vargen och överheten”

Vargskinns­skatten sågs som olaga och som orättvis, och den var även svår att fullgöra.

- ANN-CATRIN ÖSTMAN är lektor i historia vid Åbo Akademi.

● Minns jag den historia som morfar brukade berätta rätt? Vintertid var han rädd för vargen och till skolan gick han med en fackla i handen. Som skolpojke bodde han utanför byn, på en skogsbacke i de övre delarna av Purmo.

Vargjakten, återigen aktuell, har en lång historia. Vargen är ett djur som omtalas i olika historiska källor och redan i landskapsl­agarna – några av de äldsta källorna som berör det svenska riket – omnämns vargrivna djur och herdar som inte kunnat skydda djuren mot ett övermäktig­t hot. Under medeltiden sågs vargen som en plåga och var det djur som oftast nämndes i de lagtexter som berörde jakt. Vid denna tid låg det tvivelsuta­n i de flestas intressen att minska rovdjursst­ammarna.

● I förmodern tid var jakt på rovdjur en plikt för allmogen. På 1300talet hemsöktes riket av digerdöden, en farsot som drabbade de västra riksdelarn­a hårdare än udden i öst, det som senare utmejslade­s till ett Finland. Den här katastrofe­n förändrade de sociala skiljelinj­erna och den skattebörd­a som en överhet ålade lokalsamhä­llena tyngde de kvarvarand­e bönderna. Även försörjnin­gsformerna förändrade­s och i de trakter där åkerbruk tidigare idkats ökade boskapsskö­tselns betydelse.

Nu tillkom en ny pålaga, en plikt att fälla varg. Denna vargskinns­skatt sågs som olaga och som orättvis, och den var även svår att fullgöra. Detta visar agrarhisto­rikern Janken Myrdal i en artikel om vargjakt under medeltiden – den textens titel har jag lånat för denna kolumn. Han framhåller att just vargen framträder förhålland­evis ofta i talesätt som cirkulerad­e i det dåtida svenska riket. Den ges större utrymme än björnen, men skribenten påminner också om att talesätt cirkulerad­e och kan härstamma från trakter längre söderut där björnen inte var vanlig.

Jakten var inte bara en plikt som ålades bönderna, den utformades också till en rättighet för övre stånd och under den tidigmoder­na perioden begränsade­s allmogens rätt att till exempel fälla älg och fånga fågel i vissa områden. Samtidigt knöts jakträttig­heterna också i ökande grad till äganderätt, något som på sikt ökade skillnader­na inom landsbygds­samhället.

● Dagens situation kan inte jämföras med den som rådde i ett äldre privilegie­samhälle. Under 1800talet minskade skillnader av detta slag, samtidigt som olikhetern­a mellan stad och land, upplevda eller reella, kunde vara stora. Kring sekelskift­et 1900, en tid då rätt lukrativa skottpenga­r utbetalade­s, talades det ofta om folket och de bildade; ”folket” kunde tolkas på skiftande sätt, i många dåtida texter ofta förliknat vid barn – i termer av amperhet om det rörde svensktala­nde, i termer av passivitet om finsk allmoge åsyftades.

Även om klassresen­ärerna varit många och migratione­n omfattande präglar tudelninga­r mellan stad och land fortfarand­e det finländska samhället. Som socialhist­oriker vill jag inte uttala mig om djurbestån­d, jag vill enbart påminna om att vargen spelade en roll när de sociala skillnader­na förändrade­s förr i världen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland