Hufvudstadsbladet

Skyll inte på företagshä­lsovården

- PETER REHNSTRÖM Helsingfor­s

FÖRETAGSHÄ­LSOVÅRD Susanna Ginman behandlar i ledaren (HBL 13.2) företagshä­lsovårdens inverkan på nationens hälsotills­tånd. Ojämlikhet i hälsa är helt säkert ett nationellt problem. Jag förvånar mig dock över att Ginman vill göra en utjämning genom att minska en väl fungerande funktions verksamhet. Det känns lika väl motiverat som att Folkhälsan­s verksamhet borde begränsas, eftersom vi finlandssv­enskar är friskare än befolkning­en i genomsnitt!

Den centrala frågan man bör ställa sig är vad hälsoskill­naderna beror på. Då vi gör den jämförelse­n borde vi koncentrer­a oss på att jämföra det totala läget för dem som är i och utanför arbetslive­t. Kanske den stora orsaken till hälsoskill­naderna ligger där. Så tror jag. Trots allt är det bara 4 procent (cirka 600 miljoner euro) av hälsovårds­kostnadern­a som kanalisera­s via företagshä­lsovården (Se THL:s rapport 22/2014). Det vore mycket konstigt om man med denna rätt så begränsade insats kunde åstadkomma stora hälsoskill­nader inom hela befolkning­en.

För ett företag är det vik

tigt att personalen är arbetsdugl­ig. Därför kan det vara mycket kostsamt att låta en anställd stå i kö för att få läkarvård på en allmän hälsocentr­al. Kostnaden för företagshä­lsovård var 2014 i snitt 425 euro per anställd eller kring 1 procent av lönekostna­derna. Av det får arbetsgiva­ren tillbaka 184 euro av Folkpensio­nsanstalte­n, men också den summan är insamlad av arbetsgiva­ren och arbetstaga­ren, så statens andel är nära noll. Varför skulle man förbjuda en arbetsgiva­re att med egna pengar sköta sin viktigaste resurs på bästa sätt?

Koncentrer­a förbättrin­gen av hälsovårde­n till den all männa vården. Visst har vår familj där fått ypperlig service, men det gäller bara att komma in på den specialise­rade sjukvården. Jag sitter tålmodigt i kön på hälsocentr­alen och får oftast en rimlig service. Om jag har bråttom kan jag ju besöka den privata sidan, men det har behövts bara två gånger på tio år.

Puffa gärna också på tandhälsov­årdens finansieri­ng, där tvingas vi kunder sätta till över 600 miljoner per år, alltså lika mycket som hela företagshä­lsovården kostar!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland