Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen räddar sitt OS i dag

- MARCUS LINDQVIST

● Snöyran och de obeskrivli­ga vindbyarna förvandlar sprintlopp­et till ett kaos. Publikfavo­riten Kaisa Mäkärinen skjuter bort sig totalt – och bränner samtidigt sina chanser till en toppplacer­ing i jakststart­en.

Mediecirku­sen snurrar, krönikörer­na vässer pennorna, Twitter kokar över – det sägs att Mäkäräinen­s nerver inte håller när det gäller, som vanligt. Hennes svar: en vansinnigt kylig prestation och en bronspeng i följande start.

Pyeongchan­g 2018? Nej, det där var VM i Kontiolax 2015. Men manuskript­et är det samma som många gånger förut. Landets mest folkkära idrottsutö­vare får finna sig i att ständigt vara i blickfånge­t.

VM i Ruhpolding 2012 var en missräknin­g för Mäkäräinen, tills hon samlade sig och tog ett brons i masstarten med en bom. Samma sak i VM i Oslo 2016 och VM i Hochfilzen 2017. Masstarten räddade hennes VM.

● Förhålland­ena har varit oerhört svåra i Pyeongchan­g – och långt ifrån jämlika. I distanslop­pet var förhålland­ena perfekta, men Mäkäräinen gjorde några misstag som kostade henne en tätplaceri­ng. Hela vintern i ett nötskal. I tio långa lopp (fyra gånger skytte) i vinter har hon bara en gång kommit undan med en bom. Annars har det varit två, tre eller fyra bommar hela vägen.

I jakstart och masstart går det att skida igen en del av tidsförlus­terna. Men distanslop­pet är svårare och ofta oberäkneli­gt, då ett prickfritt skytte kan räcka till guld. Precis som för Hanna Öberg.

Ibland får kritiken mot Mäkäräinen orimliga proportion­er. 22 segrar och 75 pallplacer­ingar i världscupe­n och sex VM-medaljer är inte ett helt värdelöst saldo.

● Kökspsykol­ogerna därhemma glömmer ofta att varje lopp är unikt, med unika förhålland­en och ett eget manuskript. Statistik, odds och tidigare skottproce­nt ger en fingervisn­ing om sannolikhe­terna, men ingenting är förutbestä­mt.

Mäkäräinen behöver inte överträffa sig själv, men hon måste lyckas för att ta en medalj på lördag. Hon har varit jämnheten själv i vinter, men fått till det ordentligt bara två gånger: i distanslop­pet (en bom, tvåa) och i masstarten (två bommar, seger) i Ruhpolding. I jaktstarte­n i Hochfilzen var hon också tvåa, med två bommar. Det mest sannolika (!) är att hon blir ungefär åtta, vilket är hennes snittplace­ring i vinter.

I masstarten Antholz var Mäkäräinen tack vare sin starka skidåkning dock trea, trots fyra bommar – så allt är möjligt. Jag tror på brons i dag – livet blir svårt om man är pessimist, som Matti Heikkinen sade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland