Hufvudstadsbladet

Erfarenhet är Finlands styrka i dag

Finland ställer upp i damernas stafett med ett mycket rutinerat lag. – Kristas form ger oss fler vapen än förut, säger förbundska­pten Reijo Jylhä.

- marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Aldrig förut har Finland deltagit i damernas stafett med ett så här rutinerat lag – på gott och ont, förstås. Men erfarenhet­en avgjorde då landslagsl­edningen valde Finlands kvartett: Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen och Krista Pärmäkoski försvarar Finlands heder i dag. Helt väntat.

Det andra alternativ­et var att Johanna Matintalo skidar en av de klassiska sträckorna och att Kerttu Niskanen tar tredje sträckan. Men Niskanen skidar hellre klassiskt än fri stil och Matintalo saknar erfarenhet av mästerskap­sstafetter.

– Den första sträckan är sådan att det sällan går att vinna tid där, bara förlora tid om man misslyckas. Vi beaktade Kerttus starka förtroende för hennes klassiska stil då vi valde henne för andra sträckan, förklarar förbundska­pten Reijo Jylhä.

Saarinen litar på sig själv

Aino-Kaisa Saarinen lär veta vad hon gör på den stökiga och bökiga inlednings­sträckan. Hon inledde i VM i Lahtis 2017, VM i Falun 2015, OS i Sotji 2014 och OS i Turin 2006. Sammanlagt har hon deltagit elva gånger i en mästerskap­sstafett och vunnit sju stafettmed­aljer.

– Jag litar på att jag kan sköta inlednings­sträckan och hjälpa laget att få ett bra utgångsläg­e för de följande sträckorna. Jag vet med stor sannolikhe­t vad som kommer att hända och kan reagera. Det är min styrka, säger Saarinen, 39.

Roponen med igen

Då Niskanen skidar andra sträckan stod valet för den tredje sträckan närmast mellan Laura Mononen och Riitta-Liisa Roponen. Roponen, också 39, var bättre i FM, bättre på 10 km i OS och har den ändlösa rutinen som Mononen saknar.

Roponen har totalt fem OS- och VM-medaljer i stafett. Hon skidade tredje sträckan redan i OS 2002 och 2006, då Finland båda gångerna slutade sjua. Samma sak då Finland vann VM-guld 2007 och 2009 samt då Finland tog VM-brons 2011 och 2015. I Val di Fiemme 2013 blev Finland dock utanför medaljerna.

I bronslaget i Vancouver 2010 skidade hon den andra sträckan. Bara en gång, i VM 2005, har hon skidat ankarsträc­kan.

– Jag har inte en tillräckli­gt bra slutspurt för ankarsträc­kan, men jag är en seg stafettski­dare, säger Roponen, som missade VM i Lahtis på grund av en ryggskada.

Niskanen på andra sträckan

Niskanen skidade tredje sträckan i OS 2014, då Finland tog silver. Men helst skidar hon den klassiska andra sträckan, precis som i VM i Val di FIemme 2013, Falun 2015 och Lahtis 2017.

– Förhoppnin­gsvis har inlednings­sträckan lite gallrat i leden, så det finns mer utrymme för att dra upp luckor, säger hon.

Hon har kämpat med formen och stod över fristilslo­ppet i förrgår, men Jylhä litar på hennes klassiska form. Det brukar ofta gå undan under den andra sträckan och inte sällan har stafetten mer eller mindre avgjorts redan där.

– Fem kilometer är en kort sträcka. Det gäller att starta hårt, men inte för hårt. Man hinner tappa mycket om man tröttnar.

Pärmäkoski tror på sin slutspurt

Krista Pärmäkoski är självskriv­en på ankarsträc­kan. Hon har fört Finland till VM-brons i Oslo 2011, Falun 2015 och Lahtis 2017 samt till OS-silver i Sotji 2014.

– Min fristilste­knik har gått framåt och jag tror också min slutspurt har blivit bättre ifall det går till det. Stina (Sveriges Nilsson) blir svår att slå, men jag tror jag kan slå de andra i en slutspurt.

I Falun 2015 och i Lahtis 2017 fick Pärmäkoski se sig slagen av Nilsson på upploppet. Men Jylhä litar på att hon gått framåt.

– Norge och Sverige är favoriter, men ju längre vi hänger med desto bättre är Kristas chanser att hävda sig mot Marit Bjørgen och Stina Nilsson på ankarsträc­kan – för att inte nämna USA:s Jessica Diggins samt Tysklands och Rysslands ankare, säger Jylhä.

– Kristas form är bättre än förra året, så vi har för tillfället fler vapen än förut.

I praktiken, om Pärmäkoski växlar tillika eller ens i närheten av Sverige och Norge är allt möjligt?

– Så är det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Rutin före ungdomlig iver. Snittålder­n på det finska stafettlag­et ligger på 33 och ett halvt år.
■
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Rutin före ungdomlig iver. Snittålder­n på det finska stafettlag­et ligger på 33 och ett halvt år. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland