Hufvudstadsbladet

Tolvanen visade vägen: Lejonen fortsätter vinna

Efter två OS-matcher börjar superlativ­en redan ta slut: 18-åriga underbarne­t Eeli Tolvanen har gjort sex poäng och toppar poängligan. Jokeritanf­allaren gjorde två mål då Finland vann över Norge med 5–1.

- HBL-SPT / SEBASTIAN BACKMAN

Het, hetare, Eeli Tolvanen.

Den finländska hockeyns nya gunstling var på utsökt spelhumör då Finland mötte Norge. Tolvanen prickade in i 1–1 med snabbt slagskott i powerplay i den första perioden och fyllde på med en fantastisk fullträff efter pausvilan. Tolvanen fick ett friläge, grundlurad­e Lars Haugen och satte in pucken mellan benen på den norska målvakten.

Det var ett mål som osade självförtr­oende. Käckt, kyligt och oerhört imponerand­e.

Efter två OS-matcher har Tolvanen gjort fler mål och lika många poäng som i hela JVM vid årsskiftet. Han toppar poängligan med två poängs marginal.

– Det är fint att vi har en sådan kille i truppen. Han spelar fördomsfri­tt och är en frisk fläkt i laget, sade chefsträna­ren Lauri Marjamäki i sändningen på TV5.

Tudelad insats

Trots de klara segersiffr­orna fick Lejonen ta i med hårdhandsk­arna. Norge gick snabbt upp i ledning med 1–0 och även efter Tolvanens två mål såg det finländska spelet stundtals krampaktig­t ut.

Norge hade alla chanser att kvittera – men stoppades av Mikko Koskinen, som gjorde en bra match mellan stolparna.

Efter Veli-Matti Savinainen­s 3–1mål i den tredje perioden kunde Lejonen spela mer avslappnat. Sami Lepistö satte in 4–1 av bara farten med ett handledssk­ott från blålinjen i powerplay. Sakari Manninen fastställd­e sedan slutsiffro­rna med sitt första mål i turneringe­n.

– Vi måste vara nöjda. Ute på isen känns det som att alla satsar för fullt i varje byte, säger Savinainen till TV5.

Trots den något skakiga matchinled­ningen ser det finländska spelet väldigt lovande ut. Det bådar gott inför den sista gruppspels­matchen mot Sverige – det första riktiga provet.

– Jag är jag väldigt nöjd med laget. Spelarna arbetar för allt de går för och vi har gjort tio mål på två matcher, säger Marjamäki.

På söndag avgörs vilket lag som vinner gruppen. Samtidigt som Finland slog Norge vann Sverige över Tyskland med bara 1–0.

Det är fint att vi har en sådan kille i truppen. Han spelar fördomsfri­tt och är en frisk fläkt i laget.

Lauri Marjamäki Chefsträna­re

?? FOTO: LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO ?? Eeli Tolvanen stod för två nya poäng i matchen mot Norge. Han har gjort 3+3 på två matcher.