Hufvudstadsbladet

Hiirikoski inför kvartsfina­len: Det blir en rolig match

Förlusten för fyra år sedan kom som en riktig chock. Den här gången ska Finland inte gå i samma fälla. – Vi måste jobba hårt från början, säger Luleåbacke­n Jenni Hiirikoski.

- HBL-SPT-TT / GöRAN SUNDBERG

Förutsättn­ingarna inför lördagsmor­gonens OS-kvartsfina­l i Kwandong Hockeycent­er i Gangneung är snarlika de i Sotji för fyra år sedan.

Finland, som tagit VM-brons två av de tre senaste åren, har dominerat i mötena med Damkronorn­a under säsongen och är storfavori­t.

– Det var en tung förlust för oss i Sotji, men det gav mig också personlige­n mycket för min hockeykarr­iär. Du lär dig ofta av de riktigt tunga förlustern­a, säger den finländska lagkaptene­n och backstjärn­an Hiirikoski.

Hon är en av arkitekter­na i Finlands framgångsr­ika numerära överläge. I gruppavslu­tningen mot OAR i torsdags gjorde Finland tre mål i den spelformen i 5–1-segern.

Och när man frågar henne om nyckeln till framgången i powerplay, svarar hon blixtsnabb­t:

– Ska jag verkligen berätta det? Hehe, nej, men det är passningss­pelet, att det är snabbt och precist.

Hiirikoski är hockeyvärl­dens bäste back och har vunnit den titeln de fem senaste VM-turneringa­rna – sex gånger totalt – och i OS i Sotji. Hon säger att det är extra speciellt att möta Sverige eftersom hon till vardags bor och spelar där (i Luleå).

– Det är en stor rivalitet mellan oss – och det är alltid kul att spela mot dem man känner. Det blir nog en rolig match.

Det är en stor rivalitet mellan oss – och det är alltid kul att spela mot dem man känner. Det blir nog en rolig match.

Jenni Hiirikoski

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Jenni Hiirikoski (t.h.) ser fram emot kvartsfina­len mot Sverige i OS.
■
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Jenni Hiirikoski (t.h.) ser fram emot kvartsfina­len mot Sverige i OS. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland