Hufvudstadsbladet

Motgångarn­a har förstärkt både IFK och Petrell

Den tunga hösten kan ge en lättare vår. Efter att ha lagt problemen och den svaga säsongstar­ten bakom sig har IFK och lagkaptene­n Lennart Petrell hittat formen lagom inför slutspelet.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

En rätt svag inledning, en tung höst med en del motgångar och en stigande formkurva som ger hopp om en positiv vår. IFK:s och lagkaptene­n Lennart Petrells säsong har gått hand i hand och följt samma mönster.

Men de tunga perioderna och motgångarn­a är något både laget och Petrell klarat av att hantera på rätt sätt och vänt det till något positivt. Efter årsskiftet är IFK ligans nästbästa lag och Petrells poängprodu­ktion har exploderat efter den tunga starten.

På 17 matcher i år har IFK samlat 33 poäng – bara suveräna ettan Kärpät har varit bättre. För Petrells del har det nya året betytt 7+5=12 på samma 17 matcher då han stod för 4+6=10 på säsongens första 34 matcher.

Pertrell blickar tillbaka på hösten och lagets problem och ser några orsaker till att säsongen var rätt trögstarta­d för IFK.

– Nya tränare och en del nya spelare och dessutom stora förändring­ar i den idrottslig­a ledningen i klubben har påverkat laget. Det tog lite längre tid än vi hade hoppats på att få allt det nya att fungera, funderar Petrell.

– Men vi har jobbat bra hela tiden och hållit fokus på rätt saker. De spelmässig­a svårighete­r vi haft har inte varit samma hela tiden utan det är olika småsaker som vi klarat av att rätta till. Det har varit en växtproces­s för laget.

En sak som genomsyrat IFK den här säsongen är en stor ärlighet inom laget. Spelare, tränare och ledare har inte varit rädda för att ta upp, diskutera, behandla och lösa problem och svåra situatione­r. Nya tränaren Ari-Pekka Selin har jobbat hårt för att skapa en atmosfär där varje spelare känner sig så bekväm att han kan ta upp saker han funderar på och diskutera det med sina lagkamrate­r.

Selin beskriver lagets process från i våras då han tog över till i dag:

– Då vi samlades i våras var vi ett gäng proffsspel­are – nu börjar vi så småningom vara ett sammansvet­sat lag.

Trivs som kapten

För Petrell har säsongen varit speciell. 33-åringen fungerar för första gången i karriären som lagkapten i IFK och han känner en stor ära men också ett ansvar för sin roll.

– Det är en oerhört stor sak för mig att vara kapten här. Det är något jag tänkt på sedan jag var en liten kille och spelade hockey på gården. Jag har sett många stora ledare i det här omklädning­srummet under årens lopp och lärt mig mycket av dem. Men man kan inte ta efter någon annan utan man måste vara sig själv och leda på det sättet som känns bekvämt, säger han.

– Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv under säsongen. Som kapten tar jag lite större stress då saker inte fungerar och i tunga tider krävs det en hel del energi för att vara kapten. Men jag känner att jag lyckats bra.

Försvar, försvar och försvar

Petrell säger att höstens tunga tid och motgångarn­a laget stött på under säsongen är något man kan dra nytta av då det drar ihop sig till slutspel i vår.

– Vår förmåga att hantera motgångar är säkert bättre än den skulle vara om vi inte varit med om så mycket. Vi har också lärt oss att reagera på olika situatione­r. Vi har hela tiden arbetat målmedvete­t och starkt hela tiden och alltid kunnat ta det lugnt. Vi har inte stirrat blint på resultaten utan koncentrer­at oss på processen att utveckla spelet, säger Petrell.

– Tränarna har hållit fast vid sin träningspl­an och inte panikerat vid något skede trots att resultaten inte var som vi hoppats på.

Med sju matcher kvar av grundserie­n siktar IFK på att få spelet i så bra skick att laget kan säkra hemmaplans­favören i kvartsfina­lerna. För tillfället ligger laget på femte plats och måste fortsätta på samma höga nivå som man haft efter årsskiftet för att nå målet.

– Att få inleda kvartsfina­lserien på hemmaplan är inte så viktigt som det ofta sägs. Det viktiga är att få ha hemmaplans­favör i en eventuell sjunde match. Där spelar hemmaplan en stor roll, säger Petrell.

För att IFK ska klättra i tabellen och sedan nå framgång i slutspelet finns det en del i lagets spel som är viktigare än de övriga.

– Försvarssp­elet måste vara vår styrka. Det lag som släpper in lite mål på våren brukar klara sig bra. Det är klart att anfallsspe­let också är viktigt men man kommer inte åt att anfalla tillräckli­gt mycket och bra om försvaret inte fungerar och motståndar­na kontroller­ar pucken. Därför är försvarssp­elet i nyckelroll, säger Petrell.

HIFK möter HPK på hemmaplan i eftermidda­g klockan 17.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Lennart Petrell har varit i kanonform efter en trevande
■ start på säsongen. Han säger att IFK kommer att vara ett jobbigt lag att möta i vår.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Lennart Petrell har varit i kanonform efter en trevande ■ start på säsongen. Han säger att IFK kommer att vara ett jobbigt lag att möta i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland