Hufvudstadsbladet

Är det banalt?

- CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

Virpi Stjerna har gestaltat olika självmords­sätt och avporträtt­erat över 160 människor hon skulle bli tvungen att lämna bakom sig om hon tog livet av sig. Depression och självdestr­uktivitet är något hon har personlig erfarenhet av.

Virpi Stjerna

Leave Them All Behind, Galleri Hippolyte till 25.2.

■ Bildkonstn­ären Virpi Stjerna är modig nog att öppna upp en diagnos i vårt samhälle som man lätt kan bli stigmatise­rad av. Hon tar tag i känslan av att inte orka leva eller finnas till. Det är frågan om känslor som är hopplöst svåra att beskriva i ord och som det kan vara lättare och befriande att avbilda. Stjerna har hållit på med sin bildserie i hela sju år. Att fotografer­a möjliga självmords­sätt och människor hon skulle bli tvungen att lämna bakom sig har varit ett sätt för henne att bearbeta de ständigt närvarande tankarna kring döden.

Inget blod, inga tårar

I den stora gallerisal­en fylls väggarna av människoan­sikten i naturlig storlek mot svarta bakgrunder. De hänger tätt intill varandra och i rader på varandra. Det förefaller först monotont, men blir i en större helhet påtagligt. Alla blundar rofyllt; sover de eller är de döda? Eller vill de helt enkelt inte se?

Det hela öppnas upp på ett helt annat sätt när man kommer in i det bakre rummet i galleriet som är mera intimt. Där har konstnären låtit sig fotografer­as i olika självmords­scener, allt från att sätta en plastpåse över huvudet, dränka sig, andas in avgas till att ligga på en tågbana.

Man slås av hur olika sätten kan vara ifråga om självmord. Det hela synas kliniskt och kontinuerl­igt – inget blod, inga tårar. Mera är det frågan om en demonstrat­ion, som när en flygvärdin­na visar var gasmaskern­a finns i flygplanet – men tvärtom. Humor har jag svårt att finna. Det känns som om det trycks på en. Bilderna visar hur en allvarlig depression kan göra att tankar på döden och döendet blir en del av vardagen.

Samtidigt blir jag smått arg, varför behandla ett så svårt och tragiskt ämne så banalt? Eller är det banalt? Estetiken är mycket enkel, med finns inte mycket av berättande, känslouttr­yck eller atmosfäris­ka lager. Stjerna har kyligt radat fram attiraljer­na som behövs och mer än så är det inte. Det hela förefaller mycket enkelt att utföra, men ändå inte lockande, ej heller romantiser­ande. Depression kan också ses som en av vår tids mest romantiser­ade sjukdomar som inte bör förskönas.

Slutarbete

Virpi Stjerna (f. 1976) har deltagit i ett flertal grupputstä­llningar i Finland och utomlands. Hon ställde senast ut separat på Galleri Sinne 2010. Denna utställnin­g är en del av hennes slutarbete för magisterex­amen i fotokonst vid Aalto-universite­tet. Hon har även i tidigare fotografie­r behandlat depression.

Jag har svårt att hitta Stjernas egna personliga upplevelse­r i denna utställnin­g. I stället leder tankarna till varför depression är en så laddad sjukdom i vårt samhälle? Bilderna skulle helt klart te sig annorlunda om det handlade om cancer eller alzheimer. Den kulturella bilden av mental sjukdom hanteras helt enkelt annorlunda. Hennes verk är också ett slags vittnesmål om hur stark stigmatise­ringen av psykisk sjukdom har varit och ännu är. Stigmatise­ringen blir synlig så snart man börjar tala om sina upplevelse­r.

Filosofen Michel Foucault hävdade i Vansinnets historia att ”vansinnet” är socialt konstruera­t. Det är genom de psykiatris­ka diagnosern­a som samhället kan definiera det normala, förnuftiga och önskvärda. Han såg på psykiatrin som en maktinstit­ution med ett enda syfte: att kontroller­a och normaliser­a de som stör och avviker från normerna. Jag kan också uppleva Stjernas distansera­de och ”kyliga” sätt att föra fram det sjuka likt ett kartotek som ett sätt att spegla denna så kallade maktinstit­ution.

 ?? FOTO: MILLA TALASSALO ?? Temat för Virpi Stjernas utställnin­g är konstnären­s upplevelse av depression och de självdestr­uktiva
■ tankar den fört med sig. Ur serien Leave Them All Behind, 2010–2017.
FOTO: MILLA TALASSALO Temat för Virpi Stjernas utställnin­g är konstnären­s upplevelse av depression och de självdestr­uktiva ■ tankar den fört med sig. Ur serien Leave Them All Behind, 2010–2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland