Hufvudstadsbladet

Nordström ger Tolstoj bågnande bildvärld

Vad gör man när Leo Tolstojs barnbarnsb­arn ber en om en tjänst? Säger ja, så klart. Uppdraget att illustrera Tolstojs ”Fabler och andra berättelse­r” resulterad­e i en bågnande bildvärld, tydligt präglad av Jockum Nordströms temperamen­t.

- TT/SARA ULLBERG

Mer än 100 år efter Leo Tolstojs död ringer det i den svenske konstnären Jockum Nordströms telefon. Det är Daniil Tolstoy, barnbarnsb­arn till Leo Tolstoj, som undrar om Nordström kan tänka sig att skapa illustrati­oner till de fabler för barn som författare­n skrev på ålderns höst.

– Jag kände inte Daniil, konstatera­r Jockum Nordström.

– Men han hade ju de här texterna som Tolstoj hade skrivit och tyckte att de aldrig hade varit utgivna på något roligt sätt. Via kompisars kompisar som kände till mig tog han kontakt. Jag tyckte direkt att det var kul och tänkte att det var något jag kunde göra för framtiden.

Skolböcker var ”tråkiga”

Leo Tolstoj är framför allt känd för sina episka romaner Krig och fred och Anna Karenina. Mindre känt är att han också skrev texter för barn – ofta i undervisni­ngssyfte. På sin stora gård Jasnaja Polnaja grundade han flera skolor där han ibland själv agerade lärare. Men skolböcker var ofta alldeles för tråkiga, tyckte Tolstoj, och författade därför själv spännande berättelse­r för barn.

Några av dem finns med i Fabler och andra berättelse­r. Det är korta sagor och fabler, inspirerad­e av klassisk litteratur som ex- empelvis den grekiske författare­n Aisopos fabler. Jockum Nordström fick fria händer att gestalta menageriet av listiga rävar, korkade lejon och bokstavlig­t och bildligt talat blinda människor som figurerar i texterna.

– Jag gillar egentligen inte så mycket att göra illustrati­oner till andras grejor, det är något jag höll på med mycket när jag var yngre för att få ihop pengar till hyran. Men här kändes det fritt och spännande – och så fanns det ingen deadline, berättar Jockum Nordström.

Bågnar av ilska

För några år sedan gjorde han barnboken Vart ska du? som är riktad till ganska små barn. I den använde han sig av samma teknik som här: klippte ut figurer, målade dem och skapade scenografi­er direkt under kameran. I fabeln om lejonet, björnen och räven börjar de båda förstnämnd­a slåss om ett stycke kött, så att bildrutorn­a nästan bågnar av ilska, men det är räven som till sist äter upp köttbiten.

– Det finns inget rätt eller fel i de här fablerna – inte i någon av dem. Det finns öppna problemstä­llningar som man kan diskutera med barn och även med sig själv i dem. Tolstojs senare böcker Kreutzerso­naten och Ivan Iljitjs död drar också åt det här hållet.

Under arbetets gång har Jockum Nordström och Daniil Tolstoy blivit nära vänner och Nordström har också planer på att så småningom illustrera flera av Leo Tolstojs berättelse­r för barn. Men först ska han bli klar med verken till sin första stora soloutstäl­lning i USA, ”Why is everything a rag” på Contempora­ry Arts Center i New Orleans – och med en skiva som också ska spelas in i samma stad.

– Nu har det klumpat ihop sig med saker. När allt det här är klart ska det bli jätteskönt. Jag längtar efter att sätta mig ned och teckna fritt, säger Jockum Nordström.

 ??  ?? Det rosenrasan­de lejonet och den lika arga björnen figurerar i
■ Lev Tolstojs Fabler och andra berättelse­r, kongenialt illustrera­de av Jockum Nordström.
Det rosenrasan­de lejonet och den lika arga björnen figurerar i ■ Lev Tolstojs Fabler och andra berättelse­r, kongenialt illustrera­de av Jockum Nordström.
 ??  ?? ■ Jockum Nordström.
FOTO: TT/CHRISTINE OLSSON
■ Jockum Nordström. FOTO: TT/CHRISTINE OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland