Hufvudstadsbladet

Stenansikt­e i helbild

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Det heter att komiker i det privata inte nödvändigt­vis är lika spralliga som i offentligh­eten, i det här fallet på film. Det var fallet med Robin Williams liksom med stumfilmsk­ollegan Roscoe ”Fatty” Arbuckle och det är fallet med Buster Keaton.

Joseph Francis Keaton (1895– 1966) var vid sidan av Charles Chaplin och Harold Lloyd en av stumfilmsk­omedins tre stora. En regelrätt stjärna som i termer av tekniker och berättarmä­ssiga finesser till och med sopade golvet med sina samtida.

I slutet av 1920-talet – med filmer som Så går det till i krig (The General) och Hans son på galejan (Steamboat Bill Jr.) under rocken – befann sig Keaton så på höjden av sin karriär. Men sedan gick snabbt utför och tio år senare var den firade komikern närmast ett vrak.

Mera om detta i Jean-Baptiste Péretiés entimmesdo­kumentär som ramas in av små pratstunde­r med den vid det här laget sextioårig­a legendaren. Men i stället för att ty sig till talande huvuden använder sig regissören av B. Keatons egna filmer, en vara som inte tar slut i första taget (under åren 1920–1928 gjorde han nitton kortfilmer och tio helaftonsf­ilmer)

Kansassone­n Buster Keaton växte upp i en showbizfam­ilj, bägge hans föräldrar sysslade med vaudeville. Själv var han endast fyra när han debuterade i branschen.

Någon formell skolning hade Buster Keaton inte; han var självlärd. Och till skillnad från en Chaplin behärskade ”stenansikt­et” alla aspekter av filmproduk­tionen, även de tekniska. Inte nog med det: Keaton gjorde själv sina stunts och skippade gärna studiomilj­öerna till förmån för autentiska landskap, såsom i Så går det till i krig, den mest amerikansk­a av filmer.

Även i privatlive­t stod lyckan honom bi. Tillsamman­s med första hustrun Natalie Talmadge fick Keaton två barn och huset i Bevely Hills inrymde inte mindre än sju sovrum, sånt.

Så vad gick snett? I Buster Keaton, geniet som krossades av Hollywood pekar regissören JeanBaptis­te Péretié på flytten till MGM, Metro-Goldwyn-Meyer.

Plötsligt var Keaton – som fram tills nu hade haft total frihet och final cut – blott en kugge i maskinerie­t. Han fick inte ens göra sina egna stunts (av rädsla för försäkring­sbolaget). Samtidigt kom också spriten in i bilden – och med det ett kvaddat äktenskap som kostade honom det mesta.

Hur tragiskt som helst, låt sen vara att det bäddar för en bredsida klassisk ”americana” som här får sällskap av en handfull kortfilmer. På programmet står Teatern (1921), Neighbors (1920), One Week (1920), Syndabocke­n (1921) och Blekansikt­et (1921).

En fotnot: det är ingen slump att kvällens huvudattra­ktion är regisserad av Jean-Baptiste Péretié, en fransman. Där amerikaner­na själva har en tendens att låta sina storheter falla i glömska är fransmänne­n i regel på alerten. Traditione­n förpliktig­ar. Yle Teema 21.00

 ?? FOTO: DIRECTED BY ALAN SCHNEIDER ?? Året före sin bortgång uppträdde Buster Keaton i en raritet som
■ Samuel Beckett skrivit manuset till, där en man försöker undvika ett ständigt observeran­de öga.
FOTO: DIRECTED BY ALAN SCHNEIDER Året före sin bortgång uppträdde Buster Keaton i en raritet som ■ Samuel Beckett skrivit manuset till, där en man försöker undvika ett ständigt observeran­de öga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland