Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen behöver träffa rätt i dag!

Kaisa Mäkäräinen behöver en fullträff på skyttevall­en i masstarten. – Förhålland­ena blir jämlikare, säger skytteträn­aren Ville Kotikumpu.

- Marcus.lindqvist @ksfmedia.fi

Dåliga nyheter för publikfavo­riten Kaisa Mäkäräinen: vindarna har återvänt till Pyeongchan­g. Damernas och herrarnas distanslop­p avgjordes i behagliga förhålland­en i förrgår, men redan under fredagen tilltog vindbyarna och i dag utlovas vindstyrko­r uppemot 10 meter per sekund.

– Blåsten var som värst under damernas sprintlopp. Då virvlade vinden väldigt mycket, också under skottserie­rna, säger skidskytte­landslaget­s skytteträn­are VIlle Kotikumpu.

– Under jaktstarte­n bytte vinden också riktning, men inte lika ofta. Jag tror det blir ungefär lika under masstarten.

Enligt Suomen Biathlons statistik varierade vindstyrka­n under Kaisa Mäkäräinen­s stående sprintskyt­te mellan 3 och 5 meter per sekund. Då segraren Laura Dahlmeier sköt var vindstyrka­n mellan 0,6 och 3 meter per sekund. Vindgudarn­a spelade alltså Mäkäräinen ett spratt.

Krävs lite tur ibland

I distanslop­pet blåste det knappt alls – Laura Toivanen ansåg att förhålland­ena var perfekta för skytte – men finländarn­a lyckades inte få in en fullträff. Kaisa Mäkäräinen sköt tre bommar, som hon inte riktigt ens kunde förklara.

– Millimetra­rna var inte på vår sida. Det handlar om 1-2 millimeter då skottet går förbi. Ibland handlar det om ren tur om tavlan faller eller inte, då skottet träffar i utkanten av måltavlan, säger Kotikumpu.

– Kaisa hade problem i det första, stående skyttet. I det liggande skyttet tvingades hon titta lite efter och då rörde sig gevärspipa­n uppåt och nedåt. Men det var ganska nära hennes normala nivå i vinter – men precis som resten av laget överträffa­de hon inte heller sig själv.

Jämlikare förhålland­en

Mäkäräinen­s skottproce­nt har varit 84 procent i vinter, snäppet bättre än under de tre föregående säsongerna. Hennes lovande prestation­er i januari höjde förväntnin­garna inför OS, men här i Pyeongchan­g har hon inte lyckats lika bra. Till stor del, förstås, på grund av de varierande förhålland­ena.

I dag har hon sin kanske sista chans att knipa en OS-medalj, då masstarten avgörs i Alpensiace­ntret. Det skulle inte vara första gången hon räddar ett stort mästerskap i den avslutande masstarten.

– I masstarten blir förhålland­ena jämlikare, då alla skjuter samtidigt. Det gäller bara att hållas med i täten, så skjuter man tillika med de andra toppdamern­a, esäger Kotikumpu.

– Hon borde klara skyttevall­en med 0-1 bom. När det är 30 damer som går ut i skidspåret är sannolikhe­ten stor att någon lyckas perfekt med skyttet.

Blåsten överraskad­e

Mäkäräinen har tävlat i Sydkorea förut och landslagsl­edningen var väl medveten om att det är blåsigt här. Men det var ändå en överraskni­ng att förhålland­ena är så här svåra.

– Det är lätt att vara efterklok och säga att vi borde ha tränat mer i blåsiga förhålland­en. Antingen borde vi ha använt en blåsig skjutbana eller skapat simulerad vind, säger Kotikumpu.

– Vårt tema inför den här säsongen var att förbättra effektivit­eten och träffsäker­heten i skyttet. Skyttet har gått bättre och snabbare i världscupe­n, men här har vi inte lyckats nå vår egen nivå.

Han påminner ändå om att herrarna lyckades bra i sprinten, då Olli Hiidensalo sköt en nolla och Tero Seppälä och Tuomas Grönman bommade en gång var. Tero Sepp- älä får också delta i herrarnas masstart i morgon.

När det gäller Mäkäräinen handlar diskussion­en alltid om hennes tävingsner­ver. Hon har visat kyla förut, till exempel i distanslop­pet i VM i Kontiolax 2015 – men hon har också misslyckat­s i stora mästerskap.

– Självförtr­oendet har såklart en stor betydelse, men stämningen var bra i laget inför distanslop­pet. Det är bara att nollställa läget igen: vi har fyra tävlingar kvar, två individuel­la och två stafetter. Varje tävling är en ny prestation. Det lönar sig att se hur det går till slut förrän vi fastställe­r betyget för OS, säger Kotikumpu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/DANIEL KOPATSCH ?? Sista chansen. Ska Kaisa Mäkäräinen någonsin ta en OS-medalj måste det ske i dag.
FOTO: EPA/DANIEL KOPATSCH Sista chansen. Ska Kaisa Mäkäräinen någonsin ta en OS-medalj måste det ske i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland