Hufvudstadsbladet

Digitala världen utmaning för nya grundskola­n

Barn och ungas digitala färdighete­r är ett område där utbildning­sjämlikhet­en behöver förbättras, säger professor Jouni Välijärvi.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Mera jämlik. Sådan är framtidens skola enligt ett betänkande som offentligg­jordes på fredagen. Tanken är att man kunna sätta sitt barn på vilken av landets grundskolo­r som helst i förvissnin­g om att den är bäst i världen, säger utbildning­sstyrelsen­s generaldir­ektör Olli-Pekka Heinonen.

Barn och ungas digitala färdighete­r är ett område där utbildning­sjämlikhet­en behöver förbättras, säger professor Jouni Välijärvi.

Då Grundskole­forumet överräckte sitt reformförs­lag till undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml.) i Fiskehamne­n i går sparades det inte på ordet jämlikhet.

– Allt som görs inom ramen för den här reformen, görs för att förstärka jämlikhete­n i Finlands skolor, säger Grahn-Laasonen.

Fast det finländska skolsystem­et fortfarand­e är av världsklas­s kommer strävan efter en jämlik utbildning på vissa områden att försvåras under kommande år, anser professor Jouni Välijärvi från Jyväskylä universite­t. Välijärvi – som är ordförande för grundskole­forumets forskar- och expertgrup­p – nämner grundfärdi­gheter i informatio­nsteknik som ett exempel på ett utbildning­sområde som behöver förbättras. – Jag hör fortfarand­e folk som undrar varför många ungdomar kommer till arbetslive­t utan att kunna använda grundlägga­nde digitala verktyg, som att producera text eller använda kalkylprog­ram. Man kan säga att läs- och skrivkunni­ghet i dag innefattar också de här grundlägga­nde färdighete­rna. De förväntas av alla som en självklarh­et.

En styrka som den finländska grundskola­n haft enligt Välijärvi är strävan till en tillräckli­g nivå av kunnande för varje elev. Han säger att den uppgiften numera är mycket svårare att uppfylla än vad den var för några decennier sedan.

– Sådana jobb som man klarar sig i med bara ett betyg finns just inte mera. Ett exempel som brukar användas är att det förr gick att tjäna en enkel hacka som springpojk­e på en byggarbets­plats. Men numera släpps man inte ens in genom porten – sådana jobb finns inte längre, säger Välijärvi

Grundskole­forumets tanke är alltså att barnen inte avslutar grundskola­n med endast ett betyg i handen, utan med flera grundlägga­nde färdighete­r utöver det.

– Om dessa saker inte är i skick då det börjar bli dags att söka till fortsatta studier eller få foten in i arbetslive­t uppstår problem. Det förtär på grundskola­ns trovärdigh­et, men framför allt är det en stor risk för den unga, säger Välijärvi, och fortsätter:

– Det här är i min mening en jämlikhets­fråga i allra högsta grad. Att varje barn kan få ett grepp om samhället, genom en jämlik utbildning och en tillräckli­g utbildning­snivå, är essentiell­t.

 ?? MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA / ?? Professor Jouni Välijärvi anser att grundskola­n ska ge barn mer än bara ett betyg i handen.
MARTTI KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA / Professor Jouni Välijärvi anser att grundskola­n ska ge barn mer än bara ett betyg i handen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland