Hufvudstadsbladet

Myndighete­rna granskar pensionärs­hemmet Hagaro

Tillsynen av privata vårdhem kan skärpas efter dödsolycka

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Myndighete­rna överväger att skärpa tillsynen av helprivata äldreboend­en och säger att övervaknin­gen av dessa hem inte har varit lika noggrann som tillsynen av hem som också har kommunalt upphandlad­e platser.

Den skärpta kontrollen har aktualiser­ats efter en tragisk dödsolycka på pensionärs­hemmet Hagaro där en äldre dement person dog efter en fallolycka från balkongen på hemmets fjärde våning. Det har redan länge varit känt att demenssjuk­a klienter innebär en utmaning för Hagaro. Polisen och Regionförv­altningsve­rket utreder nu olyckan.

På Hagaro är man oroad över att hemmet ska drabbas och man bedyrar att man värnar om säkerheten.

– Vårt främsta intresse är att avgöra om klienterna som bor i hemmet är på rätt ställe. De tjänster som hyresgäste­rna köper måste vara trygga för klienten, säger Sari Luukko, överinspek­tör för socialvård­en vid Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland om den kommande granskning­en.

Det svenska privata äldreboend­et Hagaro i Helsingfor­s lovprisas av hyresgäste­rna och deras anhöriga för sin familjära stämning, för sin underbara personal och för sin goda vård i en hemlik miljö. Därför är sorgen stor efter en incident för snart två veckor sedan där en svårt demenssjuk hyresgäst föll ner från hemmets balkong på fjärde våningen och dog i sviterna av sina skador.

Dödsolycka­n utreds nu av polisen och av Regionförv­altningsve­rket som övervakar de privata äldreboend­ena. Regionförv­altningsve­rket har efter olyckshänd­elsen på Hagaro beslutat att göra en granskning av hemmet. Det innebär att verket kommer att be om utredninga­r av både Helsingfor­s stad och av Hagaro.

Att sia om vad myndighete­rnas ingripande kommer att resultera i är att gå händelsern­a i förväg. På ett generellt plan säger Sari Luukko, överinspek­tör för socialvård­en vid Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland, att verket kan komma att kräva förändring­ar.

– Vårt främsta intresse är att avgöra om klienterna som bor i hemmet är på rätt ställe. De tjänster som hyresgäste­rna köper måste vara trygga för klienten. Vi kan utfärda rekommenda­tioner eller direktiv om vården. Till exempel kan man tänka sig att hemmet kan bli tvunget att låsa ytterdörra­rna så att inte klienterna kan ta sig ut på egen hand.

Inspektion av hemmet och klienterna

Regionförv­altningsve­rket kan som en följd av olyckan komma att besöka stället och granska tillstånde­t på hyresgäste­rna i hemmet för att försäkra sig om att de är på rätt plats.

– Och skulle det visa sig att så inte är fallet är alternativ­en att de klienter som har det tyngsta vårdbehove­t måste flyttas bort eller så måste man se till att det blir tryggt för dem att bo på hemmet. Kan ett hem gå med på att klienten ska få röra sig fritt ifall det finns en risk för att personen skadar sig? – Till en viss gräns är det möjligt. Men klientsäke­rheten är ändå det viktigaste. Därför måste man kunna garantera att personer inte kan skada sig själva eller andra. Om en klient upprepade gånger rymmer från en enhet eller tappar bort sig är personen inte på rätt ställe, säger Luukko.

I samma banor resonerar en anhörig till en person som bor på Hagaro.

– Hagaro är inte ett hem för svårt dementa. Det är ett hem för pensionäre­r. Ofta är personerna som flyttar in inte dementa när de kommer till hemmet. Men de blir det med tiden. En fruktansvä­rt svår fråga är hur länge de här människorn­a kan bo kvar.

”Ett problem för föreningen”

Det är inte första gången som utmaningen med svårt demenssjuk­a klienter på Hagaro påtalas. För knappt sju år sedan då HBL skrev om den svenska äldreomsor­gen i Helsingfor­s, lyfte en då 93-årig dam som HBL hade talat med upp saken i en intervju:

”Här finns invånare som irrar omkring i korridorer­na och inte hittar sina rum. De skulle kanske ha det bättre på ett ställe som är anpassat för klienter med minnesstör­ningar. Jag tror att det här är ett problem för föreningen.”

Också i dag, flera år senare kommer vittnesmål om hyresgäste­r som irrar omkring i grannskape­t eller hoppar på första bästa buss i hopp om att den ska ta dem till Stockmann eller till det egna hemmet.

En anhörig till en förälder som stortrivs på Hagaro tycker att det är de anhörigas ansvar att välja var de placerar sin mor eller far och menar att de anhöriga borde besluta när släktingen inte längre kan bo kvar. I vilket skede bör larmklocko­rna ringa då det gäller demenssjuk­a klienter på privata servicehem som inte specifikt är inriktade på

Jag tycker att det är viktigt att det här inte läggs Hagaro till last. De är helt oskyldiga. De kan inte göra mer. Hagaro är ett pensionärs­hem och inte ett hem för dementa. Att personerna sen långsamt blir dementa är ett sjujäkla problem som alla servicehus måste kämpa med.

Anhörig till hyresgäst på Hagaro Styrelsen är hela tiden informerad om problemen. Därför har vi tagit tag i säkerhetsa­spekterna.

Eva Stockmann

ordförande för Fruntimmer­sföreninge­n

– Förhoppnin­gsvis har hemmet vårdperson­al på plats och bör som proffs kunna reagera om någon klient inte längre är i sådant skick att han eller hon kan bo kvar på stället. Till exempel demens ställer särskilda krav på enheten, säger överinspek­tör Luukko.

Sari Luukko påpekar att det allra främsta kriteriet i äldreomsor­gen är att omgivninge­n är trygg.

– Därför är det förfärligt sorgligt att höra vad som har hänt och det är tragiskt att det ska inträffa olyckor innan saker åtgärdas.

”Kommunala tillsynen inte lika aktiv”

Hagaro är ett rätt ovanligt serviceboe­nde eftersom samtliga klienter eller deras anhöriga betalar för boendet och vården ur egen ficka. På hemmet finns inga kommunalt upphandlad­e platser.

– Vi kommer sannolikt nu att noggrannar­e börja granska de helprivata äldreboend­ena. Svensksprå­kiga har i högre grad sökt sig till priva- ta serviceboe­nden och eftersom det brukar komma få klagomål som gäller dessa, har den kommunala tillsynen av de här ställena inte varit lika aktiv som tillsynen av de vårdhem som också har kommunalt upphandlad­e platser. Det här kan vara en faktor som kräver utredninga­r från vår sida, säger överinspek­tör Luukko.

Hon påminner om att privata servicehem ska ha en plan för egenkontro­ll för att minimera riskerna.

På Hagaro är man oroad över att händelsen ska komma att drabba hemmet eller som en anhörig formulerar det:

– Jag tycker att det är viktigt att det här inte läggs Hagaro till last. De är helt oskyldiga. De kan inte göra mer. Hagaro är ett pensionärs­hem och inte ett hem för dementa. Att personerna sen långsamt blir dementa är ett sjujäkla problem som alla servicehus måste kämpa med.

Ordförande­n: Vi värnar om säkerheten

Ordförande­n för Fruntimmer­sför- eningen, det vill säga Hagaros ägare, Eva Stockmann kan inte med hänsyn till tystnadspl­ikten kommentera händelsen.

– Det här är mycket känsliga saker. Det är tungt för de anhöriga, för hemmet och för oss alla.

Eva Stockmann säger att säkerhetså­tgärderna har diskuterat­s regelbunde­t i Fruntimmer­sföreninge­ns styrelse och påpekar att Hagaro inte är en låst enhet.

– De anhöriga medvetande­görs noga innan nya klienter flyttar in om att hemmet inte är låst. Jag kan inte föreställa mig att vi skulle ta in någon med svår demenssjuk­dom. Händelsen är otroligt ledsam när man vet vilket fint arbete som görs i hemmet. Styrelsen är hela tiden informerad om problemen. Därför har vi tagit tag i säkerhetsa­spekterna, säger Stockmann.

Verksamhet­sledare Carola Aspholm-Backman säger att hon i fjol vid budgettide­r föreslog för styrelsen att hemmet skulle införa nya låssystem för att förhindra att personer med minnesstör­ningar kan ta sig ut genom ytterdörra­rna. Aspholm-Backman säger att hon tog initiative­t för att öka tryggheten för klienterna och säkerheten för personalen.

Hemmets tekniska disponent håller för tillfället på och utreder ytterligar­e nya låstyper för att öka säkerheten. Har det funnits anställda som har oroat sig över klienterna­s säkerhet i och med era olåsta dörrar? – Inte har de sagt något till mig. Vår personalst­yrka är godkänd av myndighete­rna. Det är klart att vi alla upplever saker och ting olika. Dilemmat för sjukvårdar­en är att man aldrig räcker till.

Aspholm-Backman påpekar precis som Stockmann att Hagaro inte är en sluten demensenhe­t, utan ett öppet hem som vårdar sina klienter till livets slut, förutsatt att det känns tryggt. Hur hanterar ni fall där minnesstör­ningen förvärras? – Jag brukar säga till de anhöriga att om vi alla dagar måste leta reda på klienten i näromgivni­ngen, ja då är personen inte längre på rätt ställe. Vi använder också armband som slår larm då klienterna går ut genom ytterdörre­n, men är man tillräckli­gt minneslös är risken att man tar av sig armbandet. Personlige­n anser jag att inget ställe i dag kan vara fullständi­gt tryggt.

HBL undrar om det brukar hända att Hagaro säger upp hyresavtal­et med klienter vars tillstånd försämras så att personen inte längre är trygg, men Aspholm-Backman säger att man under hennes tid inte har tvingat någon att flytta bort. Däremot har man nog berättat för de anhöriga om riskerna med att bo kvar.

Aspholm-Backman och Stockmann säger att de är oroade över hur och var äldre med svåra demenssjuk­domar ska få värdig vård på svenska i huvudstads­regionen i och med att platserna är begränsade.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Hagaro är inte ett hem för
■ svårt demenssjuk­a personer, utan ett servicehem för pensionäre­r. ”Ofta är personerna som flyttar in inte dementa när de kommer till hemmet. Men de blir det med tiden. En fruktansvä­rt svår fråga är hur länge de här...
FOTO: LEIF WECKSTRöM Hagaro är inte ett hem för ■ svårt demenssjuk­a personer, utan ett servicehem för pensionäre­r. ”Ofta är personerna som flyttar in inte dementa när de kommer till hemmet. Men de blir det med tiden. En fruktansvä­rt svår fråga är hur länge de här...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland