Hufvudstadsbladet

Trump sparkar utrikesmin­ister Rex Tillerson

USA:s president Donald Trump sparkar utrikesmin­ister Rex Tillerson och statssekre­teraren Steve Goldstein. En av anledninga­rna, enligt Trump själv, är att han och Tillerson haft olika åsikter om bland annat kärnenergi­avtalet med Iran.

- TT

USA:s president Donald Trump meddelade i går på Twitter att han ger utrikesmin­ister Rex Tillerson sparken.

– Vi tänkte verkligen inte på samma sätt, säger Trump.

De har bland annat haft olika åsikter om Iran-avtalet. Trump gav också sparken till statssekre­teraren Steve Goldstein och till sin personliga assistent John McEntee i går.

I stort har de båda kommit bra överens, men har haft olika åsikter om bland annat Iran-avtalet som president Donald Trump tycker är ”hemskt”, säger presidente­n enligt CNN.

– Vi tänkte verkligen inte på samma sätt, säger Trump.

En annan anledning till petningen av Rex Tillerson är att Trump vill ha en ny utrikesmin­ister på plats inför de kommande samtalen med Nordkorea, rapportera­r AFP och Reuters med hänvisning till en högt uppsatt källa i Vita huset. Också den saudiskled­da blockaden av Qatar och att USA drar sig ur Parisavtal­et är tunga frågor där det gnisslat i samarbetet.

Svag ställning

Rex Tillerson har vid flera tillfällen gått emot uttalanden som president Donald Trump har gjort. Tillerson har bland annat varit kritisk till införandet av ståltullar och utträdet ur Paris-avtalet.

– Det är många som haft uppfattnin­gen att Tillerson har haft en dämpande effekt på Trump, säger USA-experten Merrick Tabor, statsvetar­e vid Stockholms universite­t.

Redan i slutet av förra året förekom medieuppgi­fter om att Vita huset hade en plan för att avskeda utrikesmin­istern – något Donald Trump dock avfärdade som ”falska nyheter”.

Enligt The Washington Post bad Trump Tillerson att avgå i fredags. Men enligt ett uttalande från Steve Goldstein, statssekre­terare vid utrikesmin­isteriet togs Tillerson helt på sängen, och hade förväntat sig att stanna kvar på sin post.

”Tillerson är dock tacksam för att ha fått stå i allmänhete­ns tjänst”, heter det i uttalandet enligt NBC.

Kort efter uttalandet fick även Goldstein sparken, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Mike Pompeo ersätter

Underättel­setjänsten CIA:s chef Mike Pompeo kommer att ersätta Tillerson på posten, enligt presidente­n. ”Mike Pompeo, CIA:s chef, kommer att bli vår nye utrikesmin­ister. Han kommer att göra ett fantastisk­t jobb! Tack Rex Tillerson för din tid på posten!”, skriver Trump i en tweet.

Mike Pompeo ersätts i sin tur av Gina Haspel som blir den första kvinnan som leder myndighete­n, enligt Trump.

I ett uttalande till The Washington Post skriver Trump: ”Mike tog examen som klassetta vid (militärhög­skolan) West Point, tjänstgjor­de berömligt i den amerikansk­a armén, och tog examen med hedersbety­gelser vid Harvard Law School. Han gick vidare till att tjänstgöra i det amerikansk­a representa­nthuset med dokumenter­ad erfarenhet av att arbeta över partigräns­erna”.

”Lättare att agera”

Tillersons öppna konflikt med Trump har gjort det svårt för honom att agera. Pompeo kan få det lättare, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universite­t.

– Man kommer ha en mycket mer enhetlig röst och ett team som jobbar fram en strategi som går i linje med Trumps perspektiv.

Att Trump sparkar Tillerson kommer inte som någon blixt från klar himmel, anser även Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

– En del presidente­r fungerar lite som sin egen utrikesmin­ister och det är inte helt ovanligt att man byter. Men det här har legat i luften ett tag.

Om efterträda­ren Mike Pompeo säger Dag Blanck:

– Han är en person som ligger lite närmare Trump än vad Tillerson har gjort.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOSEPH EID AND JIM WATSON ?? Rex Tillerson (t.v.) och hans ersättare Mike Pompeo.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOSEPH EID AND JIM WATSON Rex Tillerson (t.v.) och hans ersättare Mike Pompeo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland